Teambuilding på hög nivå

Björkliden Arctic Mountain Marathon är ett bergslopp, är ett parlopp, är två dagar av extrema påfrestningar. Är Teambuilding på hög nivå.
- Det gäller att säga positiva saker till varandra och peppa när den andre är svag, säger Daniel Fåhreus som sprang BAMM 50 tillsammans med Jörgen Hellstrand.

Efter tio timmars löpning hade arbetskompisarna från Pite Energi tagit sig 50 kilometer upp från Rombaksfjorden via Riksgränsen. Klarat "väggen" 600 metersstigningen upp från Trollsjön upp till en topp på 1419 m ö h.

Där, någonstans i stenskravlet och snölegorna mellan topparna Kuoblatjårro och Pajep Kåppatjåkka, brände det till mellan Daniel och Martin:
- Jag svor till åt ett vägval och Daniel svor tillbaka, säger Martin.

Det finns exempel från andra bergsmaror där löpare som sprungit tillsammans har blivit ovänner för livet.
Tipset från coachen är att direkt reda ut konflikter.
- Vi började med att be varandra om ursäkt, säger Daniel. Sedan pratade vi igenom vad som hänt och kom överens om att vi var ett bra par och att vi hittills hade haft så roligt tillsammans och att vi inte skulle låta något förstöra det den sista biten ner mot målet i Björkliden.

- För oss lite längre bak i fältet är BAMM inte tävling, utan för oss gäller det först och främst att klara oss i mål och då måste man hjälpas åt, hjälpa och peppa varandra, säger Daniel.
Det kan handla om att säga uppmuntrande ord. "Du klarar det", "Bra jobbat"! Det kan också vara mer handfast hjälp. Daniel tog några kilo av Jörgens packning men lät ändå Jörgen styra farten.
- Vi pratar hela tiden, säger Jörgen. Jag säger bromsa om det går för fort helt enkelt. Särkskilt uppför är det viktigt att hålla att båda håller ett jämnt tempo. - innan backarna har vi peppat varandra och tryckt gel. Fantastiskt vad bra det funkat!
Många backar. Låter som det gått år mycket gel...
- 19 doser har vi tryckt i oss.

Mer om B.A.M.M. 2006