BAMM gick över gränsen

I bergslopp pratar man alltid om höjdmeter. Alltså hur många meter man springer uppför. I BAMM handlar det om 1500-4000 meter för de tre distanserna. Flera tusenmeterstoppar ska bestigas. Men när tävlingsledaren Anders Morell på deltagarmötet innan start avslöjade att starten skulle gå på -0,5 m ö h var det inget skämt.

Tävlingsbanorna i BAMM hålls hemliga fram till någon timme innan start. I inbjudan hade man sagt något om "från fjord till fjäll". Men det var nog ingen som trodde att man på fredagsmorgonen skulle stå på stranden nere i norska Rombaksfjorden.
Med bussar från Björkliden tog det bara någon timme att ta sig de fem milen in i Norge.
- Verkligen annorlunda och uppfinningsrikt, tyckte Odd Olsson och Jan Stjernqvist som varit med i tolv år och alltså prövat nästan alla banor.

Men inte lätt för arrangörerna. Det är ju lite annorlunda i Norge. Inget EU, och ingen Allemansrätt. Man får inte ens plocka ett blåbär eller ett hjortron på någons mark. Men springa får man. Om man pratar med markägarna förstås. Och när Anders Morell kom med förfrågan till byns ålderman Per Johansen blev svaret ett ett klingande nordnorskt ja.

Som tack för tillmötsgåendet fick Per Johansen själv flagga iväg de 60 BAMM-lagen. Ytterligare en händelse för byns ålderman att berätta om. Vid startplatsen sänktes under andra världskriget tre tyska jagare. Kring Narvik och upp emot Riksgränsen var det hårda strider i omgångar under kriget.

Starten på en historisk strand alltså. Men Tytterbaervika var speciell på andra vis också visade det sig. När man på fredagskvällen skulle kolla in var startfållorna skulle vara så visade det sig att det tänkta stället stod under vatten. Tidvatten är inget vi svenskar är vana eller räknar med.
Det höll alltså på att bli start 0,5 meter under havsnivån. Men när startflaggan fälldes på fredagsmorgonen hade ebben dragit tillbaka vattnet och arrangörerna dragit upp snitslingen en bit på stranden.
Men dagen på den norska sidan blev tuff ändå.

Mer om B.A.M.M. 2006