Veteran fick revansch i BAMM 70

Kalla det comeback eller säg revansch.
-Ja, äntligen, jublade veteranen Peter Juthberg när han tillsammans med Tomas Albinsson sprang in som segrare i tuffaste klassen, BAMM 70 efter 13 timmars löpning från Rombaksfjorden i Norge till Björkliden i Kirunafjällen..
Mellan 1994 och 1998 var Peter fem gånger nära att vinna loppet. Som 45-åring fick han nu äntligen sin fullträff.

- Jag fick en flashback när vi var på väg ner mot mål. Jag kom helt plötsligt ihåg det året när vi förlorade segern på upploppet, säger Peter Juthberg.

I backen ner mot Björkliden vände sig Peter oroligt om och var beredd på att ett fantomlag skulle komma rusande. Men loppet var redan avgjort. Genom ren och skär toklöpnng under dagens första timme hade laget skaffat sig en rejäl lucka tll de jagande lagen.
- Vi satsade allt och höll ett tempo på 4 minuter per kilometer när det gick som snabbast längs rallarvägen, säger Tomas Albinsson.

Juthberg/Albinsson ledde med bara knappt två minuter efter första dagen och startade först i jaktstarten från nattlägret vid Riksgränsen. På löpningen längs rallarvägen och leden upp till Trollsjön drygades avståndet till tvåorna, Emmaboda-orienterarna Per-Åke Bligård och Emil Andreasson, ut till en kvart.
Sedan började den riktiga bergslöpningen. Upp från Trollsjän var det först en 600-meters brant som skulle avklaras. Sedan följde toppbestigningar på Kuoblatjårro (1375 möh), Låktastjåkka (1404 möh) och Pajep Kåppatjökka (1410 möh).

- Det gäller att göra som proffsycklisterna gör i bergen - hitta sitt tempo och bara mala på, säger Peter Juthberg.
- När man har hållt på så länge som jag har gjort så vet man också hur mycket kroppen tål och hur den reagerar.

Peter Jutberg var med i första upplagan av bergsmaran i Björkliden 1994. Den gången blev han trea i par med Torbjörn Sköldefors. I fyra år sprang han sedan i par med Rickard Andersson och var tvåa två gånger. under de senate åren har han sprungit i par med Tomas Albinsson.
- Jag har sprungit många andra bergsmaror och tävlat mycket i Multisport och jag kommer säkert att fortsätta att tävla men kanske inte på den här nivån.

Peter Juthberg har den perfekta bakgrunden för bergslöpning på elitnivå. Han har tävlat på elitnivå i orietering (sexa som bäst i TIomila). Han har sprungit halvmaran på 1.09 och Lidingöloppet på 1.50. Han bor i Stockholm och arbetar på TELE 2:s tekniska affärstöd.
- Det var skönt att vinna efter så lång tid och efter att ha varit så nära, men egentligen är inte tävlingen så viktig. Det här gör man för allt runtomkring. Som att snacka utrustning och få köpa alla prylar. Och för att få naturupplevelsen, man hinner se rätt mycket under 13 timmars löpning.

Mer om B.A.M.M. 2006