Intro till banträning

För att bli en bättre löpare måste man också springa fort på träning och två exempel på det är snabbdistans och intervall. Intervallträning kan genomföras både på väg, i skogen och på bana. Fördelarna med bana är att det är ett jämnt underlag på ett uppmätt banvarv som gör det enkelt att hålla reda på sträcka och tid.

I detta träningstema förklarar och exemplifierar löptränaren Kent Claesson olika typer av intervaller – korta och långa såväl som tröskelträning.
Den här träningen kan man börja lägga in när man har tränat regelbunder några månader. Med snabbhetsträning kommer bättre tider. Det gäller för dig som springer fem kilometer på 30 minuter, såväl för dig som lyckats att springa halvmaran på 1.30 genom att nöta samma träning vecka för vecka.
Om man löptränar 4–5 gånger i veckan så är det lämpligt att köra 2–3 distanspass, ett tröskelpass och ett pass med omväxlande korta respektive långa intervaller.

Om tränaren Kent Claesson
Kent Claesson har tillhört den svenska långdistanseliten i 15 år och har flera SM-titlar på både bana och landsväg. Han har representerat Sverige i en rad landskamper och flera Europamästerskap och håller det svenska rekordet på 3000 meter inomhus med 7.48,44.
Sedan hösten 2003 satsar han på maraton och 2004 var han snabbaste svensk med 2.17.07. 2006 blev han svensk mästare i maraton.
Kent tävlar för Spårvägens Friidrottsklubb där han också är halvtidsanställd tränare. Bland hans aktiva märks Henrik Skoog (3000 m hinder), Fredrik Uhrbom (långdistans), Flo Jonsson (1500 m) och ytterligare ett femtontal löpare som tävlar på allt från medeldistans till maraton.
Kent är född i Skillingaryd men bor sedan 1999 i Sollentuna norr om Stockholm med sambo och två barn. Han har läst specialidrottstränarlinjen på Idrottshögskolan i Stockholm och är också utbildad idrottslärare.