En mästerlig uppladdning

Alfred Shemweta är idrottskonsulent och långdistanslöpare. Alfred vann Stockholm marathon 1999 och 2000 och har även representerat Sverige VM i maratonlöpning.
Här följer ett avsnitt ur träningshäftet "Marathon - löpning som livsstil".

De sista två dagarna
Två dagar före loppet: Jogga lätt 20?30 minuter. Ät extra mycket kolhydrater (till exempel pasta) och drick mycket. Minska proteinintaget. Lägg in något extra mellan- eller kvällsmål.

Dagen före loppet:
Vila mycket. Gå en promenad. Ät extra mycket kolhydrater, extra lite proteiner och drick mycket. Lägg in extra mellan- eller kvällsmål.

Tävlingsdagen:
Gå en promenad på förmiddagen om tävlingen startar på eftermiddagen. Gå gärna ensam och fokusera på den kommande tävlingen. Känn lugnet och koncentrationen. Lita på dina förberedelser och på din inneboende kraft.
Jag brukar gå in i mig själv och gå igenom loppet i huvudet. Jag tänker på positiva löphändelser och försöker återuppleva känslan. Mina förberedelser finns också i tankarna - jag försöker fånga känslan av att "jag har gjort allt rätt".
Jag går in för att bortse ifrån negativa incidenter före start. I stället för att jaga upp mig över småsaker, fokuserar jag på det jag ska göra. Nu är jag klar för start ? jag är uppfylld av en positiv redo-för-kamp-känsla.

Under loppet
• Känn dig avspänd. Spring lätt, men effektivt.
• Ha tålamod. Det är otroligt viktigt i marathon. Det är lätt att förivra sig, eftersom första milen antagligen går lätt och du vill följa med de snabba löparna runt omkring dig.
• Använd klockan och kolla din fart så att du inte går ut orimligt fort.
• Drick vid varje vätskekontroll - även vid den första, trots att du inte ännu känner dig törstig. Ta det lugnt vid kontrollerna, så att du får i dig ordentligt med vätska. Håll dig i rörelse, så du inte stelnar till.
• Ha en positiv inställning och gör ditt eget lopp. Låt dig inspireras av stämningen, den vackra miljön och att du nu är mitt uppe i det du satsat på under lång tid. Var beredd på att de sista 10-15 kilometerna blir tuffa. Bibehåll lugnet och självförtroendet, även när du börjar bli sliten. Kom ihåg att alla andra också börjar bli trötta, och kom också ihåg att du har fantastiska krafter kvar, även om du känner dig trött.