Stjärnor tipsar om ultralöpning

– De flesta som klarar ett marathon på fyra timmar klarar också 100 km, säger Rune Larsson.
– Försök få till några långa långpass på över tre timmar, tipsar Jonas Buud.
Sveriges två främsta ultralöpare genom tiderna ger massor av råd till alla som är nyfikna på att testa att springa ett ultralopp i det 15 minuter långa studioprogrammet Studio Marathon med Anders Szalkai som programledare.

Studio Marathon är ett rent studioprogram där programledaren Anders Szalkai samtalar med kända och okända löpare.
Först ut våren 2013 är Jonas Buud och Rune Larsson, två av Sveriges bästa ultralöpare genom tiderna. Rune är pionjären som på 1980-talet vann stora lopp och satte extrema rekord. Numera är Rune en av ultralöpningens missionärer, en eftertraktad föreläsare och inspiratör.
Jonas Buud har sedan han började med ultralöpning haft en enastående karriär, med bland annat sex raka segrar i Swiss, Alpine Marathon, tre VM-silver och två EM-guld på 100 km.

Annorlunda löpartips
Jonas och Rune delar med sig av erfarenheter och tipsar i programmet om träning, taktik och mat.
– Det är viktigt att träna magen och lära sig äta under passen. Jag rekommenderar bensinstationsmetoden: ta med pengar och när du passerar så köper du en bulle, en korv eller vad man kan vara sugen på.

Rune och Jonas tipsar också om lite annorlunda styrketräning. Ultralöpare behöver inte gå på gymmet eller göra armhävningar:
– På med en 20 kg ryggsäck och gå ut i terrängen och du kommer att få både konditionsträning och styrka för bålen, säger Rune.
– Jag springer mycket obanat så det är väl min alternativa träning som ger styrka, säger Jonas.

Se hela inslaget här ovan.
Programmet är 15 minuter.