Testa dynamisk stretching för löpare

Det kan pirra, dra, kännas konstigt lite överallt när man börjar träna. Musklerna kan kännas korta och stela. Om inte förr så är det då läge att med dynamisk stretch få upp rörligheten.
Instruktören Annie Fasth har tips på bra stretchar för löpare. Övningar som alla löpare som vill jobba med sin rörlighet kan testa.

En debatterad ingrediens i en löpares vardag är stretchen. En del löpare förespråkar att man inte ska stretch alls, utan det är bortkastad tid medan andra tycker att stretchen är en nödvändighet för att man som löpare ska hålla sig skadefri och behålla sin naturliga rörlighet.

Vad är det då som är så bra med dynamisk stretch?
– Vinsten med dynamisk stretch är att övningarna är lätta att kontrollera och att man som löpare med relativt liten ansträngning får en mycket bra effekt för rörlighet i muskeln genom att övningarna skapar en bra avspänning i muskeln, förklarar instruktören Annie Fasth som är löpledare i den stora träningsgruppen TSM Running, men även jympa och skivstångsledare hos Friskis&Svettis Stockholm.

Dynamisk stretchen handlar om att skapa en muskulär avspänning genom att man på nervnivå påverkar muskeln att slappna av. Sedan menar Annie att effekten efter ett dynamiskt stretchinslag kvarstår längre än efter ett statiskt stretchinslag just tack vare avspänningseffekten.
– I den dynamiska stretchen som nu finns i marathon-programmet jobbar vi med mjuka töjningar och det är inte nödvändigt, eller ens önskvärt, att komma ut i ytterläge. Det kan streta och dra i musklerna men det får aldrig vara smärtsamt, vilket ibland kan upplevas om man stretchar hårt statiskt i extrema ytterlägen.

Här kan du välja träningsprogram