Checka köpguiden för löpband

Vad ska man tänka på när funderar på att köpa ett löpband? Helt lätt val är det inte. Det finns många modeller att välja bland. Det handlar även om hur bandet ska användas. Vi har sammanställt en lista med punkter att kolla av innan du du slår till.

Hur mycket låter det? Stör det grannarna, kan du lyssna på musik även utan lurar? Går bandet jämnt? Kolla både låga och höga farter.

Vilken prisklass ska du kolla på?
Ett löpband är en relativt stor investering. Räkna med att minst betala 5000 kr, kanske 15000 kr för att få ett riktigt bra band. Proffsbanden kostar ännu mer. Kolla också priserna i internetbutiker som brukar ha lägre priser.

Hur skrymmande är löpbandet?
Har du plats? Räkna med att ett löpband har en löpyta som är mellan 1 och 1.5 meter och att det är nästan en meter brett. En del band går att fälla upp när de inte används. De mer avancerade banden brukar vara stadiga pjäser - räkna inte med att flytta det för mycket fram och tillbaka.

Hur stark är motorn?

Glöm alla band utan motor om du ska springa på band. Oavsett vad reklamen säger så måste bandet ha en motor om du ska kunna springa med ett någorlunda normalt löpsteg.
Är motorn för svag är risken att du bromsar bandet vid varje fotisättning. Motorn bör vara på minst 1,5 hk (cirka 1kW) men för band som kan lutas behöver motorn vara kanske dubbelt så stark.

Hur stort är löpbandet?

Kolla upp bandets löpyta. Provspring på olika band för att känna vilken bredd och längd som du kan känna dig komfortabel med. En del löpare har en tendens att ”vandra” runt på bandet medan andra kan klara sig på mindre yta. En vanlig löpyta för avancerade band är minst ca 1.5 m x 0,6 m.

Hur fort går löpbandet?

Hastigheten brukar oftast räknas i km/h. Ett band som går i 12 km/h i max motsvarar farten att göra en mil på 50 minuter. Även om det kan låta som en lagom fart kan det vara läge att fundera över hur bandet ska användas. Många tycker att löpbandet kommer bäst till sin rätt vid olika intervallövningar. Då kan till exempel ett handla om att springa riktigt snabbt en minut - och då kanske inte inte de 12 km/h räcker till. Så fundera lite extra på hur fort bandet ska kunna gå. För en löpare som vill träna för att klara milen på 40 minuter är vårt råd att välja ett band som klarar minst 20 km/h (3.00 min/km).

Går löpbandet att luta?

Det är lättare att springa på löpband än utomhus eftersom du slipper luftmotståndet. För att få samma träningseffekt som ute får man antingen öka farten eller luta bandet. Hur mycket beror på hur snabbt man ska springa. Löpbands lutning brukar räknas i procent. (En procent är 1 meter på 100 meter.) Vill du kunna träna backträning så finns band som klarar lutningar på upp till 20 procent.)

Vad finns det för program och kontroller?

Ett löpband ska vara enkelt att starta och det ska vara enkelt att ställa in rätt fart och eventuell lutning. Allt annat, olika program och uppvärmingsfaser nedjoggningsfaser, pulsmätning med mera är egentligen överkurs. Viktigt är också att reglagen är lätta att styra även under fart. Extra plus för band som har fartkontrollen även i handtagen och inte bara i panelen.

Hur är ytan och dämpningen på själva bandet?

Jämfört med vanliga underlag ger löpband nästan för bra grepp. Det kan lätt bli onormala slitningar när det suger till direkt. Att fundera på är också vilka skor som ska användas. Band kan ibland vara bra dämpade medan andra är nästan stumma.

Hur stadig är konstruktionen?

En motor på flera hästkrafter och en löpare som kör på i full fart på bandet kräver en stabil konstruktion för det inte ska börja svaja och skramla. Kolla konstruktionen och hur den står på golvet.

Snabblista vid provlöpning

Bästa sättet innan du köper ett löpband är att testa det. Här är en snabblista att kolla.
• Hur mycket låter det? Stör det grannarna, kan du lyssna på musik även utan lurar.
• Går bandet jämnt? Kolla både låga och höga farter.
• Löpbandet. Verkar det löpa jämnt, inte vandra framåt tillbaka. Kör igång och kolla.
• Hur mycket utrymme behövs för bandet?
• Kan bandet lutas - och verkar det enkelt att göra?
• Hastigheten - klarar bandet dina snabbaste intervaller?
• Kontrollerna - är de lätta att förstå?
• Går bandet jämnt? Det brukar höras när bandet bromsar vid varje steg.
• Specialfeatures – vad finns det för program som du har nytta av.
Garanti - vem kan serva? Går det att själv byta trasigt band osv.

Lycka till med löpbandet!

Mer om Träning på löpband