Fyra fördelar och tre nackdelar med löpbandsträning

Visst finns det nackdelar med träning på löpband. Men när vi listar nackdelarna och fördelarna så hittar vi fler fördelar.

FÖRDELAR

• Besegra vädret
Ibland när vinden viner eller regnet öser ner kan utomhusträning kännas övermänskligt. Det är då löpbandet kommer till sin rätt. Det sätter vädrets makter ur spel. Du kliver helt sonika upp på bandet, knappar in hastighet och lutning och fullgör passet utan att få lunginflammation. Man behöver inte ogilla att springa i regn och snö, men ibland måste man använda sitt sunda förnuft. Ingen kommer att tacka dig för att du halkade på isen eller stukade foten på en rot i skogen.

• Intervallträning
För att få ut det mesta av intervallträning ska de upprepade löpningarna ha exakt samma fart och sträcka. Därför tränar många på löparbanor. Men många löpare kan ha svårt att uppskatta sin fart på löparbanan, och det är ännu svårare på landsväg (såvida man inte använder GPS). Med löpband vet du exakt hur långt och fort du springer.

• Lätta pass
Återhämtning är en viktig del av träningen, men många löpare gillar helt enkelt inte att springa sakta. Lätta pass är nödvändiga för att musklerna ska kunna återhämta sig från hård, intensiv träning och långdistanspass. Eftersom det kan vara svårt att springa långsamt tenderar många att springa sina lätta pass för fort. Löpbandet löser problemet. Bara du bestämt i vilken hastighet du vill springa så är det en enkel sak att ställa in löpbandet och köra igång. Och så länge du kan låta bli att skruva på hastighetsratten kommer du kunna genomföra ditt lätta pass och få din välbehövliga återhämtning.

• Backträning
Vissa människor är lyckligt lottade med en uppsjö av backar i sin närhet. För andra kan det vara knepigt att hitta någon som lutar tillräckligt. Med ett löpband behöver man inte leta. De flesta löpband kan luta från 1 % till 12 %, och har till och med en funktion för utförslutning. Så vill du ha koll på lutningen och springa på ett jämt underlag är löpbandet den ultimata lösningen.

NACKDELAR

• Motsvarighet
En tumregel inom träning är att den ska likna och motsvara det man tränar för. Med andra ord ska träningen vara målspecifik. Löpbandsträning och löpning utomhus har i vetenskapliga tester visat sig ha mycket likvärdiga fysiologiska effekter. Enkelt uttryckt, löpbandsträning ger i stort samma goda resultat som utomhusträning. Men trots att de fysiologiska effekterna är liknande är det inte exakt samma sak som att springa utomhus.

• Inget vindmotstånd
På löpbandet springer man i en skyddad tillvaro. Utomhus springer man genom luftmolekylerna vilket skapar motstånd. Ju snabbare man springer desto mer påverkas man av luftmotståndet. Genom tester har man uppskattat att luftmotståndet ökar arbetsbördan med mellan 2 % och 10 % beroende på hastigheten. Du kan kompensera för luftmotståndet genom att vrida upp lutningen på löpbandet med 1–2 %.

• Underlag
Det jämna och mjuka underlaget på ett löpband är en fördel på många sätt, särskilt om man åter-hämtar dig från en skada, men det innebär också en stor nackdel. När man springer utomhus serveras man ojämnheter, stenar, mjuka partier, hårda partier, torra partier, våta partier och ett antal kombinationer av dessa underlag. Omaket att springa på dessa underlag tränar proprioceptionen, alltså det neuromuskulära systemets förmåga att rätta till de effekter underlaget har på muskler, och på kroppsdelarnas och ledernas position. Detta påverkar balansen, kraften och löpekonomin. På löpbandet missar du denna viktiga del av träningen.

Mer om Träning på löpband