Så räknar du om farten för löpbandet

Vad är nu sexminuters-fart egentligen i kilometer i timmen? De flesta displayer på löpband är mer som hastighetsmätere i bilar. Inte anpassade för hur löpare räknar fart. Nedan har vi gjort en omräkningstabell för dig som vill ha hjälp med att räkna.

Vilken fart ska jag ha på löpbandet? När löpare annars brukar prata om minut per kilometer så har de flesta löpband istället kilometer i timmen för att visa hastighet på löpbandet.
Här nedan har vi en tabell där farter finns omräknade. Av bara hastigheten (häpp!) har vi också i tabellen nedan räknat ut vad farten i kilometer i timmen kommer att ge dig för sluttid på 5 kilometer 10 kilometer, halvmarathon, eller maraton.

Vi tar direkt också lite överkurs:
Utan luftmotstånd bör löpningen på bandet rent ansträngningsmässigt bli lättare.
För de som strikt vill hålla samma nivå som vid löpning utomhus finns det olika skolor för hur man ska kompensera för att få samma ansträngningsgrad:

  • Luta-bandet-skolan
  • Öka-farten-skolan

Luftmotstånd är dock inte helt lätt att räkna på. Vindmotståndet ökar med kvadraten på vindhastigheten, vilket på löpbandet är den egna farten. Se vidare artikeln Lär dig att räkna med vinden.

• Att luta bandet 1 procent är ett generellt råd som många löptränare ger. Egentligen är det alltså så att ju snabbare du springer desto mer bör bandet lutas.

• Vill man istället kompensera med att öka farten ska man också räkna. För en löpare som utomhus springer 200 meters intervaller på 46 sekunder (3,40 min/km - cirka 16,4 km/h) bör farten ökas till 16,7 km/h).
Genom den ökade farten på bandet får man dessutom en överfartsträning och ett sätt att förbättra sin löpekonomi.

Mer om Träning på löpband