Bandet håller igång kvalitén

När vintern slår till med snö och halka kan det bli riktigt tufft att hålla igång den kvalitativa träningen. Då kan lösningen vara att springa på löpband.
– Även om bandet inte rakt av motsvarar löpning på fast underlag, kan bandet ge mycket bra löpträning, skriver träningsexperten Anders Szalkai.

Löpbandet kan vara ett sätt att både hålla igång fartträningen och att undvika skaderiskerna som ökar när vintervädret är som värst sett ur en löpares perspektiv.

Det som skiljer bandlöpningen från vanlig löpning är att bandet, det vill säga löparens underlag, driver sig själv. Detta innebär i teorin att det inte behövs något frånskjut från löparen utan ”bara” ett benlyft.

I praktiken går det dock inte ”bara att lyfta benen” men en van bandlöpare kan ha en tendens att utveckla en löpteknik som nyttjar det faktum att man inte behöver ”driva” steget lika mycket som på fast underlag.
Dessutom saknas luftmotståndet när man springer på löpband vilket gör att löpning i en given fart blir enklare på bandet än i löpning med förflyttning framåt.

Kompensera med att luta bandet
För att kompensera dessa faktorer, som gör bandets löpning lättare, kan man om bandet har en lutningsfunktion springa på ett svagt motlut. Man kan springa på 0,5 % i motlut, men gärna 1.0 % så får man jobba bra med både steg och frånskjut. Motlutet gör att löptekniken och effekten på passet blir snarlik den man skulle ha på fast underlag.

Det finns en uppsjö av kvalitativa pass som lämpar sig väl på bandet och det är egentligen bara fantasin som sätter stopp.
Viktigt att tänka på inför all snabbare löpning på bandet är att man lägger in en uppvärmningsdel. Det är lätt hänt att man, till skillnad från vid den vanliga löpningen, startar direkt i ett för snabbt tempo.
När man startar upp sin löpning utan att "någon annan" driver farten blir farten naturligt lugnare inledningsvis tills man är igång och varm. Så hoppa inte över den lugna igångsättningen av hjärta, lungor, senor och löpmuskler.

Om du ska springa ett snabbare pass kan även fyra pulshöjande 15-20 sekunders fartrusher (koordinationslopp) på bandet på kraftigare motlut, kanske 2,0 %, vara positivt för startkänslan på fartpasset som kommer.
Gärna att dessa korta lopp går progressivt där du kör första lugnt i distansfart, nästa något snabbare och tredje och fjärde fartruschen går, trots kraftigare motlut, snabbare än din tänkta startfart på huvuddelen i passet. Genom lite kraftigare motlut på dessa uppvärmnings fartbitar blir oftast startkänslan på kvalité bandpasset klart lättare.

Nedan finns några uppslag på bra bandpass som kan ge dig inspiration till den som många tycker lite tråkiga bandlöpningen. Bandet behöver inte vara tråkigt, utan kan en motivationspuff om man hittar det pass som passar ens egen löparprofil. Innan du kör igång får du inte glömma att om du bara tillfälligt hoppar in på bandet behövs ett lugnt startpass så du inte drar på dig för mycket ”löpbandsträningsvärk”.

Här hittar du ett löpbandspass med kortintervaller som visats på webb-tv programmet Spring.
http://www.marathon.se/webb-tv/spring/tr%C3%A4ningstips/l%C3%B6pband-i-szalkais-garage?quicktabs_view__webbtv__panel_pane_2=1

Här hittar du ett löpbandspass med tröskelpass som visats på webb-tv programmet Spring.
http://www.marathon.se/webb-tv/spring/tr%C3%A4ningstips/tr%C3%B6skeltr%C3%A4ning?quicktabs_view__webbtv__panel_pane_2=1

Här hittar du en beskrivning kring ett progressiv distanspass på bandet:
http://www.marathon.se/tr%C3%A4ning/progressiv-distans-perfekt-f%C3%B6r-bandet

Här hittar du upplägget på ett bandbacklöpningspass:
http://www.marathon.se/tr%C3%A4ning/bandbackar-f%C3%B6r-l%C3%B6pstyrka

Mer om Träning på löpband