Motion en del för att klara utmattning

Utmattning och trötthet botas inte enbart med vila. Gå ut, slå kullerbyttor, skratta och spring, är doktorns ordination till och med vid utmattningssyndrom.
– Jag springar mig frisk, säger Karin som är på väg tillbaka efter en tuff tid.

Trötthet botas inte enbart med avlastning. För att få igång återhämtning måste vi anstränga oss allsidigt – få igång andra delar av hjärnan och andra delar av kroppen. Gå ut, slå kullerbyttor, skratta och spring.
Clas Malmström, läkare och forskare

Plötsligt smällde det! Luften gick ur Karin, hon kunde inte röra sig och det var som att tårarna aldrig skulle ta slut. Hon fick hjälp till sjukhuset, efter en månads kaos fick hon diagnosen utmattningssyndrom.
– Det som hände var att jag fick en slags nervkollaps. Jag hade jobbat väldigt intensivt under många år och sovit extremt dåligt. Jag fick självmordstankar också, därför blev jag kvar på sjukhuset i en månad. Sedan följde fyra månader hemma i sängen, jag kunde knappt röra mig utan bara sov och sov och sov.

Löparskorna intill sjuksängen
Bredvid sängen hade Karin ställt sina gamla löparskor som inspirationskälla. Tidigare hade hon sprungit flera mil i veckan, men det var otänkbart nu när hon kände sig så kraftlös. Men snart skulle hon orka sig ut igen, det var hon övertygad om.

– Det hela vände när jag gick med i en grupp som heter Grön Rehab, vi började ta promenader i friska luften. Varje gång satte jag på mig mina löparskor. När jag fick på mig dem kände hur lusten att springa liksom pirrade i benen.

Efter ett tag började Karin promenera varje dag och en dag tog hon några löpsteg. Dagen efter några till. Lugnt och försiktigt ökade hon vecka för vecka på löpningen och idag springer hon ett par kilometer två dagar i veckan. De andra dagarna tar hon raska promenader.

– Att komma ut på promenader och löprundor gjorde att jag blev fri från den sociala fobi jag börjat känna av. Ute tvingades jag möta människor hela tiden. Dessutom fick jag frisk luft, och när sträckorna blev lite längre kände jag av de härliga endorfinerna som löpningen ger.

Resan till Tjejmilen
Ett drygt halvår efter Karins kollaps kände hon ett behov av ett mål att kämpa mot. Hon anmälde sig till Tjejmilen och för att få lite extra pepp skapade hon en facebook-grupp ”Resan till Tjejmilen 2014” där hon skriver om sina framsteg och där alla gruppmedlemmar stöttar och peppar varandra.

– Från början tänkte jag bara ha gruppen öppen för några vänner, men nu har tjejer från hela Sverige hittat till hit, vilket känns riktigt kul. Nu har jag dessutom skapat Tjejmilen som ett evenemang på sidan, och hittills är vi nästan 60 stycken som ska springa Tjejmilen. Flera av dem gör precis som jag – springer sig friska från ett utmattningssyndrom.

Vad är det som gör löpningen så positiv för dig?
– När jag har sprungit känns det underbart. Det är jättehärligt helt enkelt och ger mig massor med energi. Jag känner mig alltid nöjd med mig själv när jag har varit ute på en runda. Löpningen gör mig starkare rent fysiskt, och det påverkar min mentala styrka. Självkänslan blir starkare helt enkelt. Den friska luften gör också susen. Det är lätt att man blir väldigt negativ och ser allt i svart när man har utmattningssyndrom, men det är viktigt att man ändå försöker komma ut och röra på sig. Det är ett sätt att få livsglädjen tillbaka.

Hur ser du på framtiden?
– Jag vet att det är svårt att bli helt återställd - det har läkarna berättat. Men jag mår bättre nu än för ett år sedan när jag blev sjuk. Och även om jag inte blir helt bra vet jag att tack vare löpningen kommer jag att överraska mina läkare med ett mycket bättre resultat än om jag inte haft löpningen. Därför känns det så gott att man satt ett mål och kan uppnå detta.

 

Karins tips till dig som har utmattningssyndrom

  1. Rör på dig! Det är lätt att bli liggandes när du har utmattningssyndrom – men det fördröjer bara tillfrisknandet.
  2. Orkar du inte gå till en början – stå still och andas frisk luft. Och när tiden är mogen börjar du gå och sedan springa.
  3. Sätt på dig löparskor och löparkläder även när du bara ska promenera. Då kan du alltid jogga lite, även om det bara är 100 meter.
  4. Sätt upp ett mål! Det kan vara att genomföra Tjejmilen, Vår Ruset eller något liknande lopp. När du har ett mål gör det inget att du mår dåligt och blir liggandes en dag. Gå ut en annan dag.
  5. Träna gärna tillsammans med andra. Många med utmattningssyndrom får social fobi. Det fick jag, men promenaderna och löpningen gjorde att jag vågade möta andra.

 

Rör på dig – så blir du frisk snabbare

Det säger Clas Malmström, läkare och psykiater med lång erfarenhet av stressrelaterade diagnoser.

Vad är de vanligaste symtomen vid utmattningssyndrom?
– Det är en väldigt stor spridning, men kroppsliga symtom som muskelvärk och huvudvärk är vanligt. Även emotionella symtom som irritabilitet, instabilitet, lätt att börja gråta och en stark känsla av att något är fel. Många tappar bort sig – de vet inte var, glömmer bort namn och känner inte igen vänner. Det här är inget som kommer plötsligt, men många missar kroppens signaler, de är så starkt drivna av sina måsten.

Varför är det bra att springa när man fått diagnosen utmattningssyndrom?
– En av de första saker vi försöker förklara för utmattade när de kommer till rehab är att de måste börja anstränga sig. Trötthet botas inte enbart med avlastning. För att få igång återhämtning måste vi anstränga oss allsidigt – få igång andra delar av hjärnan och andra delar av kroppen. Gå ut, slå kullerbyttor, skratta och spring. Ju längre tid man fastnar hemma i sängen, desto längre tid tar det att bli frisk.

Kan det vara bra att sätta upp träningsmål ett lopp till exempel?
– Absolut, ett angeläget mål sporrar, och väcker iver och entusiasm, det snabbar på återhämtningen. Men det måste vara att realistiskt mål, annars funkar det inte.