Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Förkylning och träning

Efter en förkylning (mer eller mindre ont i halsen, snuva, hosta och/eller feber) är det viktigt att låta kroppen återhämta sej, vilket tar tid. Att omgående sätta igång med full fart ökar risken för skador. Räkna med minst lika lång tids upptrappning av träningen som du varit borta.

Kan jag träna om jag är lite snuvig är en vanlig fråga? Och svaret på frågan kan delas in i två grupper. Ja och nej!
Det finns alltså inget entydigt svar och här ges endast spekulativa anvisningar. Ett självklart råd måste vara att ta det försiktigt. Ett lika självklart råd är att ingen ska träna vid kraftiga och allvarliga förkylningar där allmäntillståndet är uppenbart försämrat med kanske feber och muskelvärk som åtföljer förkylningen. Att träna då är direkt fel.
Vid lättare snuva kanske det räcker att du avstår från träningen några dagar och första träningspasset kan vara en rask promenad för att känna efter hur kroppen mår. Promenaden kan i så fall avslutas med 10 minuters jogg hem till dörren.

Återfall

En annan fråga är om man lättare drabbas av ”återfall” om man börjar träna tidigt. Det självklara svaret på det är att undvika att börja träna för tidigt! Tidigaste återgå i aktivitet är en dag efter sedan sjukdomskänslan försvunnit. ”Förkylning” innebär att man blivit smittad av virus, vilket det finns väldigt många olika sorter och stammar av. Immunsystem lär sej att känna igen dessa virus, så att den nästa gång lättare kan motverka viruset när det dyker upp.

Kroppens försvar

Förkylningssymptomen, såsom allmän sjukdomskänsla, hosta, upphostningar, snuva, nästäppa, feber är egentligen inte direkt förorsakat av själva viruset, utan av kroppens försvarssystem. Hostan för att göra sej av med de främmande partiklarna, slemhinnesvullnaden för att skydda slemhinnorna från virus, febern för att hämma virusets fortplantning etc. I princip gäller att ju starkare symptom desto mer har immunförsvaret reagerat på viruset, ett tecken på immunförsvaret effektivitet. Det är därför inte bra ur försvarssynvinkel att till varje pris sänka febern, dämpa hostan, använda avsvällande medel eller smärtstillande tabletter.

Immunsystemet återaktiveras vid träning

När man tränar ökar man cirkulationen av bl a blod och lymfa, vilket gör att mer av immunsystemet kommer åt att reagera på virusinfektionen. Det är en av orsakerna till att man får mer och farligare symptom av att träna om man är förkyld. Samma sak händer om man tränar innan immunsystemet helt lugnat sej efter en förkylning; det aktiveras igen. Det är alltså oftast inte fråga om en ny smitta eller att viruset börjat om, utan en återaktivering av kroppens hyperaktiva immunsystem som ställer till bekymmer. 

Lyssna på signalerna

Om man upplever sej osedvanligt ofta förkyld är det sällan fråga om en bakomliggande sjukdom, även om det finns undantag, och ytterst sällan om ”svagt immunförsvar” – snarare tvärt om ett mycket aktivt och starkt immunförsvar. Det bästa man kan göra är att utnyttja detta för att bli frisk genom att respektera vad kroppen försöker signalera till dej: när du är förkyld gäller att avstå från träning.

Mer om När det är förkylt