Sex knep som håller dig frisk

Går det att på något sätt minska risken att bli förkyld? Visst kan du det, men att eliminera risken är omöjligt, för i längden blir alla förkylda, även löpare.

Råkar du tillhöra gruppen löpare som ofta har ”otur” att blir snuvig dagarna före årets viktigaste lopp kan säkert något av följande råd vara värt att lägga på minnet.

  1. Se till att alltid äta en välbalanserad kost som ger dig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Tävlar du på riktigt långa sträckor kan du med fördel komplettera med extra C-vitamin perioderna närmast före och efter loppet.
  2. Sträva alltid efter att minimera stressen i din vardag. Stress i sig medför en ökad förkylningsrisk genom att stresshormoner försämrar immunsystemets funktioner.
  3. Undvik kraftig viktminskning, d v s mer än 1% kroppsvikt per vecka. Att minska mer i vikt kan leda till ett försvagat immunförsvar.
  4. Undvik att klia dig i ögon och näsa. Inför en tävling som du satsat mycket på kan det vara klokt att om möjligt undvika stora folksamlingar och så klart sjuka människor.
  5. Rikligt med sömn är en mirakelkur mot flera åkommor, inte bara förkylning. Sovstörningar har visat sig reducera immunsystemets kapacitet.
  6. Använd sportdryck i samband med maratonliknande tävlingar och särskilt tuffa träningspass. Detta har visat sig minska stresshormoners försvagning av immunförsvaret.

Men det viktigaste rådet för att undvika sjukdom och hålla sig frisk är nog välbekant för alla och envar. Försök att lyssna på din kropp. Detta betyder: vila när du är trött, ät när du blir hungrig och spring gärna en runda när lusten faller på!

Mer om När det är förkylt