Forskare testar hjärtat på äldre löpare

Riskerar äldre motionärer sin hjärthälsa när de utsätter sig för kraftig fysisk ansträngning? Vid Lidingöloppet på lördag ska 80 löpare över 55 år göra ett enkelt blodprov som visar om de löper risk för hjärtsjukdom. Studien leds av forskare från Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Regelbunden motion är bra för hälsan och rekommenderas till både friska och hjärtsjuka men den bör anpassas till ålder och hälsotillstånd. Fenomenet idrottsrelaterad plötslig hjärtdöd har framför allt fokuserat på yngre idrottare. Men risken för hjärtskada i samband med idrott är större bland äldre eftersom hjärt-kärlsjukdom förekommer i högre grad i denna grupp. I samband med evenemang som Lidingöloppet eller maratonlopp beräknas ett dödsfall inträffa per 50 000 löpare.

– Frågan är om vissa personer i högre ålder ska ägna sig åt en så stor ansträngning som ett långdistanslopp på 3 mil i terräng innebär. Vi vill undersöka om det kan finnas anledning att screena äldre deltagare i motionslopp för oupptäckt hjärtsvikt, säger dr Frieder Braunschweig, verksam vid hjärtsviktskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset och ledare för Lidingöloppsstudien.

Deltagarna i studien, 80 friska kvinnor och män över 55 år, lämnar blodprov före och efter loppet. Därefter analyseras om nivåerna av hormonet NT-proBNP i blodet förändrats av den hårda ansträngningen. En undergrupp med 30 äldre löpare testas dessutom även med hjärt-ultraljud och elektrokardiografi före loppet, dagen efter och en vecka senare. Syftet är att studera eventuella förändringar i hjärtfunktion över tid i samband med ansträngningen.

Höga värden markerar hjärtsvikt
NT-proBNP är ett hormon som utsöndras från hjärtväggen vid olika former av ökad belastning för hjärtat. Höga nivåer av NT-proBNP innebär att man kan misstänka hjärtsvikt, medan låga värden utesluter hjärtsvikt.

Halten av hormonet mäts genom ett enkelt blodprov som ger svar direkt och som dagligen används till exempel på vårdcentraler och akutmottagningar.

I en tidigare liknande studie under Lidingöloppet år 2003 visade det sig att medianvärdet av NT-proBNP ökade med 200 procent efter loppet och 37 procent av löparna i studien uppnådde sjukliga nivåer.

Om hjärtsvikt och diagnos
I Sverige insjuknar varje år omkring 30 000 personer i hjärtsvikt. Sjukdomen har ofta ett kroniskt förlopp, men prognosen kan förbättras genom tidig diagnos och med läkemedelsbehandling. Hjärtsvikt innebär att hjärtats förmåga att pumpa runt blod i kroppen försämrats på grund av någon skada, som till ex.hjärtinfarkt eller kroniskt högt blodtryck. Mätning av hormonet NT-proBNP ger ett beslutsunderlag som minskar risken för både över- och underbehandling.

Mer om Lidingöloppet 2006