Dag 4: New Balance 910

TransAlpine-Runs längsta sträcka var nästan 40 km lång. Etappen innehöll även två toppar på drygt 2700 meter och en brutal nerförslöpning från toppen Piz Clünas ner till Scuol i sydöstra Schweiz. Färdbeskrivningen talade ändå om relativt mycket skogsväg och stig mellan de branta upp- och nerstigningarna. Här togs två helt olika val av de båda testlöparna: Amerikanska New Balance 910 och svenska Icebug Navigator. Upphottad löpardoja och svensk vintersko.

Ni känner kanske igen femomenet från bilbranschen. En vanlig Volvo får några plastskydd, höjd fjädring, fyrhjulsdrift och kalllas terrängbil. Ungefär så känns det som att New Balance har gjort med sin 910:a. Tåskydd finns, offroad är präglat på sulan och meshnylonen är något grövre. I övrigt är den mer som en vanlig joggingssko. Bra tycker kanske den som bara då och då behöver en terrängsko och som gillar vanliga löparskors komfort.

910:an klarar säkert också bättre än andra terrängskor att supportra tyngre löpare.
Testlöparna klarade de fyra milen utan några skavanker. Den lättare löparen (70kg) hade inga problem med den hårdare Icebug Navigator (betygsätts under dag 5) och den tyngre löparen (80 kg) var tacksam för stötdämpningen men saknade lite löpkänsla i skon.

Slutomdöme:

För löparen som behöver stötdämpning och en stadig terrängsko kan 910:an vara ett val. Den här skon är i grunden en vanlig löparsko och fungerar utmärkt även på asfalt och vanliga grusvägar. Lidingöloppet klarar skorna utan några problem men det här är inga racingdojor utan ett val för dem som vill ha en stadig och robust löpkänsla.

Skon passar för:

Lidingöloppet: Ja, för motionärer.
Vinterlöpning: Ja
Skogsstigar: Ja
Obanad terräng: Nej
Asfaltslöpning: Ja

Etappen

Galtür (Österrike)– Scoul (Schweiz)
Distans 40 km
2339 meter uppför
2734 nerför

Mer om Trailskor över Alperna