Smart taktik för Bellmanstafetten

Hur ska man lägga upp sina fem kilometer smart i Bellmanstafetten?
– Det är lätt att rusa iväg i början när alla står och hejar, man tjänar på att ta det lugnt de första hundra meterna - för sedan kommer en backe, manar träningsexperten Anders Szalkai som även har tips som kan spara minuter i växlingen.
Så ta råd av en rutinerad stafettlöpare som kan varenda meter av Bellmanstafetten!

Fem kilometer kan vara riktigt långt för de som inte tränat mycket löpning. För vana löpare kan det låta som en enkel match.
Men att disponera sina krafter är en egen konstart. På 5000 meter är det lätt att dra på för hårt i början. 
– Jag vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara, säger Anders Szalkai. 
Det är alltid lätt att starta för snabbt. 
– Mjölksyran kommer att slå om man springer för snabbt och man kommer att få springa med tunga ben. Efter starten i Bellmanstafetten kommer det efter några hundra meter en uppförsbacke där det verkligen gäller att vara pigg.

Har man klarat den svåra första kilometern kommer sedan ett par sköna och lättlöpta kilometer. Kanske inte "a walk in the park" men kanske snabb löpning i Kungliga nationalstadsparken.

Sedan kommer backen där många löpare väljer att gå. Efter löpningen längs Laduviken kommer en sväng upp i ekbacken. Bra underlag med asfalt, men ett rejält motlut i några hundra meter upp mot tre-kilometers-markeringen.
– Här kommer loppets tuffaste parti, tycker Anders Szalkai. Här gäller det att tänka till, korta ner steget, jobba med armarna och är det så att man inte vill springa hela fem-kilometerssträckan så kan man ta den här delen som ett gångavsnitt. Man tappar inte så mycket tid utan man kommer upp fräsch och kan springa på. För efter den här knixen kommer två lättlöpta kilometer in mot växlings- och målområdet.

Hitta varandra vid växlingen

Med flera hundra lag i stafetten kan växlingen bli lite stökig. Det kan vara  är att hitta lagkompisen när man kommer in för växling. Så bestäm innan var ni ska stå, ha gärna något som syns att vifta med som lagkompisen känner igen.
En nyhet 2017 som kommer att underlätta växlingen är att hålla bättre ordning på hur det går för det egna laget, och när det börjar bli dags för växling. På plats i växlingsområdet finner du en storbildsskärm som kommer underlätta för både löpare och nyfiken publik.

–Man kan förlora mycket tid om man inte kan hitta sin lagkamrat. Jag har varit med om det själv, när man ska lämna över pinnen så ser man inte sin lagkamrat och jag har sett många andra som råkat ut för samma sak. 
– Så ha en strategi för att lämna över till lagkompisen så slipper man att tappa några minuter i växlingen, säger Anders Szalkai och önskar lycka till i Bellmanstafetten.

Banan i Bellmanstafetten har start- och mål vid Stora skuggan på Norra Djurgården i Stockholm.