Daniel och David presenterar sig

Det brukar ta några år att bli maratonlöpare. Killar under 25 brukar inte göra sig besvär när det gäller SM i maratonlöpning.
Det är då David Nilsson och Daniel Woldu sticker opp.
Två SM-medaljörer, två killar med samma passion, som växt upp med löpning, men som har så helt olika bakgrund.

Det handlar om killen från löparfamiljen Nilsson i Kalmar och om flyktingen från Eritrea. Om David Nilsson, 24 år och Daniel Woldu, 22 år…
–…ja, det står 1989 som födelseår men jag vet faktiskt inte om det stämmer, säger Kent Claessoon som tränar den eritreanske talangen sedan något år.
– Daniel vet inte själv riktigt vilket år han är född och han har en brokig historia, en flykting som hamnade i en mottagning långt uppe i Norrland.

Ryktet spred sig om den unge killen som skulle ha sprungit maraton på 2.19 redan som 17-åring och sedan något år tränar Daniel med gamle maratonmästare Kent Claessons grupp i Spårvägen.
– Jag är inte förvånad över Daniels SM-guld idag, säger Kent.

Men andra var det. Inte minst Lasse Johansson och Adil Bouafif, de två förhandsfavoriterna som Daniel hängde på direkt efter start. De tre bildade en klunga, och många undrade vem av Adil och Lasse som skulle dra det längsta strået.
Svaret blev alltså Daniel som ledigt hängde med de båda landslagslöparna, och trots att farten inte var skrämmande hög så fick både Adil och Lasse problem och valde att stiga av. Daniel höll dock farten och plockade placering för placering, blev totalfyra och SM-etta.
– Daniel har varit i Sverige i fyra år nu, men är inte svensk medborgare, kanske om ett år så finns det möjlighet att han kan tävla i landslaget, säger Kent Claesson.

SM-tvåan David Nilsson kom direkt till Stockholm från sitt första landslagsuppdrag. Förra helgen sprang han 10000 meter i Nordic Challenge på Island. Det senaste året har framgångarna radats upp sedan David skruvat upp träningsmängden. Bäste svensk i Lidingöloppet i höstas, silver på långa banan i SM i terränglöpning för en och en halv månad sedan.
…och så nu SM-silver i maraton. Debut och det längsta som David sprungit.
– En gång sprang jag Malmö-Lund bara för kul, då stannade vi och fikade och var ute i många timmar, säger David.
– Jag gillar att springa långt men jag har ingen tränare, säger David.

Men David har fått löpningen med modersmjölken, mamma Katarina är svensk mästare i löpning, liksom pappa Carl-Gustav Nilsson, systrarna Johanna och Ida har SM-guld, det är väl bara lilbrorsan Marcus som inte vunnit något SM i löpning, men han har å andra sidan ett brons från junior-VM i mångkamp.
– 2.24 är jag helt klart nöjd med, det är familjerekord, säger David.

Fjolårets svenske mästare Adil Bouafif bröt loppet efter 35 km sedan han fått problem med ryggen och med baksidan av låren

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2011