Holländska bergslöpare på vift

Litauer var med i toppstriden, en kille från Alaska var med i det vinnande laget i F.E.M. 30 herrar och norrmän sprang fortast av alla. F.E.M.s internationella deltagare hjälper till att sätta färg på tävlingen. Fast de gör det på olika sätt. Som de holländska bergslöparna.

Holländska bergslöpare undrar man...
- Jo, vi har tränat i de holländska bergen, flinade Sybrand Bleeker och kompisen Johan van det Weit en bit upp på myrarna den första dagen av F.E.M.
Sedan förklarade Sybrand att huvudbonaden med blonda flätor var en hyllning till de svenska kvinnorna.
- Vi har aldrig varit så här långt norr i Europa. Det är väldigt bergit och ödsligt här, fortsatte Sybrand.
Sedan blev det tyst. Tempot var hårt uppdrivet i tuffaste klassen i F.E.M.
Killarna tog kartan, vände den upp och ner, men lyckades på något sätt ändå att springa åt rätt håll. Åtminstone under en stund.

På fredagskvällen hade fortfarande inte våra holländska vänner i F.E.M. 70 tagit sig fram till nattlägret. Eftersökspatruller och helikopter skickades ut.
Sent på kvällen meddelade det lokala vaktbolaget i Åre att man fått samtal från en stugägare som fått ett udda besök av några som pratade ett konstigt språk.
Stugägaren hade visat dem ner till vägen där de ganska snabbt fått lift in till Åre, och vid midnatt hittades holländarna i en stugby där de hade fått nattlogi av två svenska tjejer.

Mer om Fjällräven Extreme Marathon 2004