Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Orienterare i världsklass slog till i F.E.M.

Orienterare i världsklass satte högsta fart när Fjällräven Extreme Marathon inleddes på fredagen. Det norska paret Bernt Björnsgaard och Ivar Haugen var först i mål i den prestigefyllda långa klassen F.E.M. 70.

Med 70 kilometer upp och ner på två dagar och övernattning på fjället är långa klassen i F.E.M. ett verkligt kraftprov. Och det gäller att hitta alla kontrollpunkterna. Som gjort för orienterare alltså.
- Ja, det här var en riktig utmaning och faktiskt lite krånglig orientering, sade Bernt Björnsgaard direkt efter målgången.
När en orienterare i världsklass säger krånglig kan vi bara gissa vad de andra 97 paren i F.E.M. 70 tycker. Tvåorna ska vi inte fråga. Även Marius Mazulis och Svajunas Amrazas är orienterare som har VM som mål i år. För en månad sedan vann dessa litauer Fjällorienteringen och direkt efter starten vid Fröå gruva tog litaurerna ett svårt men vägvinnande vägval.
- Vi gick på kompass genom skogen och fick ett försprång, berättar Marius Mazulis.
Norrmännen Bernt Björnsgaard och Ivar Haugen gjorde liksom huvuddelen av fältet ett vägval som var längre och dessutom visade det sig attt myrarna var rejält tungsprungna.
Uppe vid den andra kontrollen på Gråvalen (802 m ö h) hade litauerna fyra minuters försprång.
Men bakom jagade norrmännen systematiskt:
- Vår taktik var att ta varannan kontroll, berättar Björnsgård. Det är inget läge att diskutara vägval i en sådan här tävling.
Årets upplaga av Fjällräven Extreme Marathon avgörs i Årefjällenoch nattlägret för F.E.M. 70 är på västersluttningen av Mullfjället i Duved. Det var först uppe på Mullfjället som som norrmännen kom ifatt.
- Vi var lite trötta, urskuldar sig, Marius Mazulis.
Och det kan man förstå. De andra lagen har ofta investerat i det absolut senaste och lättaste när det gäller utrustningen hade litauerna inte riktigt koll på sina grejor.
Långa sträckor sprang Svajunas Amrazas med liggunderlaget under armen.
Trots det var litauerna endast sju minuter efter de ledande norrmännen. I stort sett ingen marginal alls eftersom det på lördagen kommer att bli ett lika tufft lopp.
Klart är att det kommer att bli de två paren som gör upp om segerchecken på 25000 kronor. De övriga lagen i F.E.M. 70 var mer än en timme efter!
Men Sverige har ju också orienterare i världsklass. Var fanns dom? Jo långt bort ifrån Åre, på VM-test någonstans i Västmanland. VM i orientering går ju här i Sverige om en månad och då gäller det att vara väl förberedd.
- Fjällräven Extreme Marathon är perfekt uppladdning och en genomkörare inför VM, säger Bernt Björnsgaard som vann VM-guld i budkavle 1999 och var sjua samma år.
- Medalj är min målsättning i VM. Här vill vi vinna!

Mer om Fjällräven Extreme Marathon 2004