Norska segrare har en svensk hemlighet

Bernt Björnsgaard och Ivar Haugen lämnade alla konkurrenter bakom sig och vann långa klassen i Fjällräven Extreme Marathon.
En suverän norsk seger, men efteråt medger de att de har svenskar att tacka för mycket.

- Sedan jag fick Anders Gärderud som tränare har jag blivit en mycket bättre löpare, säger Bernt Björnsgaard.
- Jag har bott och tränat i Södertälje det senaste året och lärt mig mycket, säger Ivar Haugen.
Ivar Haugen blev spurtslagen i FEM 70 förra året. Då sprang han tillsammans med Öystein Kristiansen. Ivar har laddat för revansch men i veckan blev Öystein sjuk. Men nästan samtidigt stukade Bernt Björnsgaards ordinarie FEM-kompis Jonn Arne Myhren foten.
Kris i två lag blev efter lite ringande och pusslande istället ett norskt Dream Team. En erfaren revanschsugen löpare i par med en orienterare av världsklass. En orientare som dessutom under det senaste året förbättrat sig som löpare.
- Anders Gärderud har betytt mycket för min träning, säger Bernt Björnsgaard. Han kan naturligtvis inte tillföra något orienteringstekniskt, men han har gett mig en annan syn på löpträning och mentalträning.
Anders Gärderud är trots att det är 28 år sedan han tog sitt OS-guld på 3000 meter hinder fortfarande respekt.
- Han kan så otroligt mycket om träning, säger Bernt.
I ett träningspass ska nerjogg ingå. Och även om det har varit tävling i två dagar medger Bernt och Ivar att de tog det lugnt på slutet för att spara sig för de närmaste veckornas hårda program med norska mästerskap och sedan världsmästerskap. Men på lördagskvällen blir det i alla fall firande en liten stund.

Mer om Fjällräven Extreme Marathon 2004