Rävspel på högsta nivå i F.E.M.

Tre distanser, tolv klasser, 800 deltagare. Fjällräven Extreme Marathon är en breddtävling. Men när förstapriset är 25000 kronor blir det också blodigt allvar. Som damklassen i långa F.E.M. 70. Tätstriden utvecklade sig till ett rävspel på högsta nivå och endast en minut skiljde i mål mellan paren Kicki Fransson/Josefina Wikberg och Eva Jurenikova/Hanna Larsson.

- Vi lade oss platt ner för att de inte skulle se oss, berättar Eva Jurenikova. Vi gömde oss flera gånger igår och vi gjorde det idag. Dom kunde ju inte orientera och hängde bara efter oss.
Damklassen i F.E.M. 70 blev årets mest spännande kamp. En nervpirrande duell i 7.06.31.
Eller hela vägen ner till målgången i World Cup-backen.
Avgörandet kom först i backen där Anja Pärsson i vintras svarade för ett fantastiskt andraåk och tog en viktig storslalomseger.
Kicki Fransson och Josefina Wikberg slängde fram skidan och vann med 13 hundradelar med Anja-mått. Eller 46 sekunder med Sportidents elektroniska tidtagningssystem i F.E.M.
- Jag trodde att vi skulle förlora när vi orienterade fel till näst sista kontrollen, berättar Josefina Wikberg.
- Vi såg dem men vi förstod att det inte fanns någon chans att komma ikapp med en sådan liten bit kvar till mål, säger Eva Jurenikova.
Hela fredagen och lördagen lekte de båda lagen katt och råtta på fjället. Kicki Fransson och Josefina Wikberg medger att de inte är bra orienterare.
- De följde oss hela fredagen och ibland stannade vi för att de skule springa förbi, men då stannade dom också, säger Hanna Larssson.
Kicki och Josefina startade 43 sekunder före i lördagens jaktstart. (Samma avstånd till slut). Eva Jurenikova och Hanna Larsson tog chansen och gjorde svåra men bra vägval till de första kontrollerna och fick en lucka på en kvart.
- Vi trodde att det var kört, säger Josefina Wikberg, men så fick vi rapporter om att vi tog in på väg upp på Åreskutan.
- Jag var gråtfärdig på väg nerför skutan, säger Kicki Fransson. Det blir en enorm psykisk press att kämpa så här i två dagar.
Lika pressade var Eva Jurenikova och Hanna Larsson.
- Vad skulle vi göra när de var på väg ifatt oss? De sprang snabbt men orienterade dåligt. Vi lade oss ner och låg och tryckte i två minuter och lät dem springa förbi och hoppades på att de skulle orientera fel.
Orienterade fel gjorde skidåkarna Kicki och Josefina några gånger till, men alla gånger lyckades man reparera misstagen med benstyrka.

Mer om Fjällräven Extreme Marathon 2004