83000 springer i sju lopp i Göteborg

64325 löpare är anmälda till halvmaraton på lördag i Göteborg. Ytterligare nära 20000 löpare

Över 83 000 löpare beräknas anmäla sig till något av GöteborgsVarvets sju lopp under den kommande veckan. Varje Varvetvecka innebär nya rekord.
- Det är fantastiskt med det stora intresset. Det är roligt att vi kan bidra till att sätta så många människor i rörelse, tycker Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Ju mer det uppmärksammas att Sverige har världens största halvmaraton desto fler blir nyfikna och vill komma hit och se varför

Allra flest rör sig naturligtvis i GöteborgsVarvet på lördag. Dit har 64325 löpare anmält sig. Aldrig tidigare har så många anmält sig till halvmaran.

En anledning är antalet utländska löpare. I år är 64 länder representerade, 16 fler än i fjol.
– Vi märker, när vi är ute i världen, att intresset för GöteborgsVarvet är stort. Ju mer det uppmärksammas att Sverige har världens största halvmaraton desto fler blir nyfikna och vill komma hit och se varför, menar Bo Edsberger.

Bidragande till det ökade intresset är det pris priset som Bo Edsberger fick i vintras. Den USA-dominerade långloppsorganisationen Road Race Management utnämnde för första gången någon långloppsarrangör utanför USA den prestigefyllda utmärkelsen ”The World´s best race director 2014”. Det är första gången någon långloppsarrangör utanför USA fick den prestigefyllda utmärkelsen.
– Det har säkert spelat in. Bland annat kommer flera långloppsarrangörer från olika delar av världen hit i år och springer Varvet. Det kanske de inte hade gjort annars.

Av de anmälda är 36,1 procent kvinnor. Rekord även det, även om ökningen i år ”bara” rör sig om ett par hundra löpare.
– Andelen kvinnliga löpare i loppet kanske håller på att stabiliseras. Men trenden att kvinnorna allt oftare väljer att springa lopp med tidtagning håller i sig, säger Bo Edsberger.

Den största ökningen i årets lopp står StafettVarvet för. Nära 700 lag är anmälda mot 394 i fjol. Det innebär över 3 000 löpare i Slottsskogen redan på onsdag. Även SpecialVarvet har rekordmånga anmälda, över 1 700 kommer att springa.

När långloppsorganisationen Road Race Management den 6 november vid en ceremoni i Miami, Florida, delade ut utmärkelsen ”The World´s best race director 2014” så gick priset till Bo Edsberger, ansvarig för GöteborgsVarvet. På bilden fr v. Weston Thom, Electric City Printing, Bo Edsberger GöteborgsVarvet, Bruce E Franke Marathonfoto.

Mer om GöteborgsVarvet2015