Första anmälan till maran på sista Varvet-mässan

Med senvanlig fanfar öppnade kl 11 på torsdagen GöteborgsVarvets mässa för sista gången i Frölunda borg och Friidrottens hus. En stor friidrottshall och en ishall räcker inte längre för mässaktiveterna kring världens största halvmaratonlopp. Kanske var det lite glesa led på torsdagen men massor att spana in för alla löpintresserade.

Förutom den vanliga försäljningen av främst löparskor och löparkläder och finns det i år ett nytt inslag på mässan som erbjuder en löpteknikanalys och faktiskt också en test på maximal syreupptagning. Det är Löplabbet som i samarbete med Aktivitus erbjuder en testerna på löpband.

Förra året var den stora snackisen på mässan kring om Rödbetsjuice kunde förbättra syreupptagningen och därmed halvmaratontiden och trenden håller i sig med flera aktörer som presenterar den röda drycken i flytande eller pulverform.

Första anmälan till ASICS Stockholm Marathon 2016
De stora loppet i Sverige utöver Varvet själva finns också på plats och i Stockholm Marathon Gruppens monter togs den första anmälan till 2016 års ASICS Stockholm Marathon emot och Midnattsloppet lockar med en rabattcheck på 50 kronor till dom som besöker mässan och vill anmäla sig till loppet.

Flytt ger nya möligheter
2016 flyttar mässan GöteborgsVarvet Sport & Hälsa från Friidrottens Hus till Svenska Mässan.
– För Svenska Mässan är detta en unik möjlighet att bygga en stark mötesplats med fokus på hälsa och idrott tillsammans med ett av landets främsta idrottsarrangemang. Vi har ett tydligt mål och 2016 är bara första steget för att utveckla vår gemensamma vision, säger Ulrika Liss-Daniels, VD Svenska Mässan Mässor och Möten AB.

Möjligheten att ta emot fler utställare i nuvarande lokaler Friidrottens Hus är starkt begränsad och kön av intresserade företag är lång. Under tre dagar kommer man i år ta emot 80000 besökare.
– Vi har som mål att skapa en nationell mötesplats för hälsa. Tillsammans med Svenska Mässan har vi möjlighet att nå det målet inom fem år, säger Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Antalet besökare kan inte öka i mässans nuvarande form. Men det nya samarbetet med Svenska Mässan öppnar för nya möjligheter.
– Det här är ett sätt att utveckla GöteborgsVarvet. Nu kan fler utställare få plats och vi kan skapa många fler upplevelser, föreläsningar och aktiviteter för besökarna. Framförallt får vi möjlighet att bjuda in fler än deltagarna, berättar Bo Edsberger.
Öppettiderna för mässan
Mässan GöteborgsVarvet Sport&Hälsa finns i Frölunda borg och Friidrottens Hus, vid Slottsskogsvallen under fyra dagar.
Öppettider: torsdag kl 11–21, fredag kl 9–21, lördag kl 9–18 och söndag kl 9–15.

Löplabbet och Aktivitus erbjuder både löpteknikanalys och en test på maximal syreupptagning.

Mer om GöteborgsVarvet2015