Ekvall är det svenska hoppet i Varvet

Mikael Ekvall är en av få svenska elitlöpare i GöteborgsVarvet på lördag. Men han är också den bäste!

Det var några år sedan någon manlig svensk löpare fanns med i täten i GöteborgsVarvet, men på lördag finns det chans igen. Svenske rekordhållaren Mikael Ekvall är i form, men inte prata om varken tid eller placering:
– Här gäller det bara få ut så mycket som möjligt av vad jag har för dagen.

Våren 2014 satte Strömstads Mikael Ekvall nytt svenskt rekord på halvmaratondistansen när han sprang på 1.02.28 på VM halvmaran i Köpenhamn. Fortsättning av fjolårssäsongen blev inte riktigt lika bra, men under våren 2015 visade Ekvall att han är bättre än någonsin. I USA gjorde han 28.31 på 10000 m vilken gör honom till den åttonde snabbaste svensken genom tiderna på distansen. Marathon.se fick en kort pratstund med Mikael inför Varvet på ”hemmaplan”.

Hallå Micke hur är läget inför Varvet på lördag?

– Jo det känns bra, lite nyvaken bara just nu för jag tog en tupplur här mitt på dan. Det ska bli riktigt kul att springa även om jag är lite osäker på formen. Men det ska nog gå bra.

Hur är din form nu jämfört med när du satte det svenska rekordet på halvmaran förra året?

– Jag har kommit hem från USA för några veckor sedan och det gör att jag inte riktigt kan säga hur formen är just nu. Den var riktigt bra innan jag åkte hem, men resan och omställningen gör att jag inte riktigt har någon känsla för om formen är densamma nu. Men jag är bra tränad.

Har du gjort någon plan för loppet?

– Jag vet inte riktigt, jag har inte pratat med min tränare Mats Erixon om det än. Men vi kommer prata, samtidigt är det inte så svårt utan som vanligt bara ge allt man kan. Det finns inte så mycket taktik för min del när startfältet är så bra som i Varvet. Här gäller det bara få ut så mycket som möjligt av vad jag har för dagen. Hade det varit SM, eller ett lopp där jag varit favorittippad, då hade jag nog mer kunnat fundera på taktik, öppningsfart och annat. Nu blir det bara köra på så bra jag kan redan från start.

Hur ser du på sträckan, ett halvt maraton?

– Jag tycker att det blir lättare ju längre distans det blir. Det tuffa är om man inte har en bra dag, då blir plågan lång, men annars tycker jag att man har delen i början av loppet som inte är så jättehård. Sen blir man trött och får jobba, men det tycker jag passar mig. På kortare distanser som 3000 och 5000 meter måste man gå på tufft mycket tidigare i loppet och sen hålla.

Om vi ser på just Varvet som lopp, vad är den största utmaningen där när det gäller bana eller annat?

– Jag gillar inte riktigt den frågan, för mig spelar det ingen roll hur banan är. Det är samma distans oavsett halvmaratonlopp och det är lika för alla som är med i loppet. Visst vet jag att det är två broar, men jag ser det inte på något speciellt sätt gällande banan. Däremot så är det ju mer speciellt med Varvet att man har folk man känner som är ute och hejar och supportar. Loppet är ju lite av min hemmaplan.

Kommer det vara många som du vet kommer vara ute och peppa just dig?

– Ja, det hoppas jag. Jag vet ju att familjen, tjejens familj och sådär kommer vara ute på banan. Men sen blir det förhoppningsvis lite andra också, som hejar på mig. Jag vill tro det i alla fall.

Under Varvet, kommer du ha någon energi och dricka-support?

– Jag kommer ha support, men jag tror inte jag kommer dricka något. Förra gången (2013) jag sprang Varvet var det riktigt varmt och då drack jag under loppet. Men när jag satte mitt svenska rekord, drack jag inget på hela loppet. Så om väderprognoserna stämmer i att det inte blir så varmt kommer jag inte dricka. Men jag har backup med sportdryck om det blir så att jag vill dricka.

Du gjorde en kanontid på 10000 meter tidigare under våren, har du ändrat eller utvecklat något i träningen det senaste året?

– Den är lik sedan förra året, det som är skillnaden är att jag försöker vara lite lugnare. Förra året när jag kom hem från träningen i USA var jag lite för het på gröten och ville träna på för tufft och snabb för att få resultat med en gång. Effekten blev motsatt, så därför tänker jag verkligen på att låta kroppen ha en lite lugnare period efter det tuffa jag kört på lägret. Säsongen är lång. Så det är den skillnaden jag gör i år.

Vad är säsongens stora mål?

– Det är Amsterdam Marathon i oktober. Det är verkligen årets stora mål.

Spännande, kommer du göra något annorlunda träningsmässigt inför din maratondebut?

– Jag kommer köra en vanlig bansäsong nu, men sen 10 veckor innan maratonloppet kommer jag lägga om träningen något mer riktat mot maratonsträckan. Då kommer intervallerna bli längre, så om jag nu kör 1 km intervaller kan det bli 3 km intervaller då, och på långpasset kommer jag öka upp från 2 timmar nu till att då lägga in ännu längre långpass.

Men nu väntar Varvet på lördag, vad är ditt drömresultat där?

– Ja, jag vet faktiskt inte. Jag har inte tänkt på det viset utan, jag vill bara springa så fort som möjligt. Självklart vill jag vara bästa svensk, men framförallt vill jag få till ett bra lopp.

Marathon.se önskar lycka till på Varvet främst och ser fram mot höstens maratondebut.

Mer om GöteborgsVarvet2015