Uppfinningen som klarar kylan

Här är uppfinningen som gör det möjligt för fler att springa i kyla:
Lungplus – en värmeväxlare som värmer och återfuktar inandningsluften.
- Jag har sålt lika många lungplus de senaste veckorna som jag sålt de senaste tre åren, säger uppfinnaren Janne Lindholm som har bråda dagar just nu.

- Jag tillverkar själv Lungplus, jag har låtit gjuta en hylsa och stoppar i en veckad aluminiumplåt som är 1 meter lång och 5 cm bred.
Lungplus används av löpare, skidåkare och andra som tränar i kallt väder, men även av astmatiker som har problem med att andas kall luft.

Lungplus är en värmeväxlare, ungefär som kylaren på en bil. Uppfinningen tillkom när Janne Lindholm och hans far klurade på hur de skulle visa vad en värmeväxlare är och hur den fungerar. Den första prototypen var för att visa själva principen.
- Folk fick sätta ner huvudet i en frysbox och pröva att andas som vanligt och sedan testa att andas med värmeväxlaren för att känna skillnaden.
- Det fungerade så bra att vi tyckte att det kanske kunde användas av folk som får problem med att andas in kall luft.

Det har sålts mer än 50000 lungplus från Hörby och ut i världen. Den finns i tre olika modeller, för idrott (Lungplus sport), för promenader och för måttlig ansträngning. Priset ligger på cirka 250 kronor.

Lungplus är en värmeväxlare som man sätter i munnen och andas genom. Själva andningsmotståndet är försumbart, men effekten av de värmeväxlande 1000 kvadratcentimeter aluminiummetallen är bra.
Både fukten och värmen återvinns i Lungplus. Det gör inandningsluften behagligt fuktig och varm.
- En smart uppfinning som många löpare och skidåkare använder när det är kallt ute, säger Löplabbets utrustningsexpert Jörgen Lindh.