Vinterväglag - ska vi ha dubbat nu?

Minusgrader, snö och is. Halka är ett av vinterlöpningens gissel. Bra och grova sulor kan räcka längt - men bäst fäste ger dubbar. Valet står mellan dubbade skor och broddar. Tre vana vinterlöpare kan ge råd och erfarenheter!

Egentligen finns det idag tre val på marknaden. Någon av Icebugs dubbade skor, Asics Artic eller broddar från Spiky.
Biligaste lösningen är broddar. Sedan många är Spiky världsledande på broddar för löpning. Spiky Plus finns både i Runners' Store och hos Löplabbet och kostar mellan 150 och 200 kronor.

- Spiky Plus har fungerat väldigt bra, men man tappar lite löpkänsla, säger Roger Mähler, van vinterlöpare i Sollefteå.
- Det blir lite galoschkänsla även när jag har dem med mina vanliga Asics 2110.

Robert Rundqvist sprang många mil förra vintern med Spiky.
- Mina Spiky tog slut på trekvarts vintersäsong ungefär, berättar Robert Rundqvist. Så länge man håller sig på enbart snö och is är de kanon. I göteborgsområdet där man får räkna med att skifta mellan is, slask och asfalt många gånger under samma runda är det dock mindre bra - fästesmässigt funkar det hyggligt om än suboptimalt på asfalt, men dubbarna tar fort slut.

Svenska Icebug har sedan några år haft olika modeller av dubbade löparskor. Många av modellerna är låga och har mindre dämpning än vad löparskor brukar erbjuda.
- Jag har en tidig modell av Icebug som jag brukar använda när det är halt, berättar Hans Andersson från Stockholm. De är lite stumma men med en extra stötdämpande sula i hälen blir det riktigt bra.

Icebug har en mängd olika modeller för löpning, mulitsport och orientering med priser mellan 1100 och 1800 kronor.
Icebug har utvecklat en egen dubb som är förstärkt med en topp av karbidstål för extra slitstyrka. Dubben är slitstark och de reklamationer som gjorts handlar oftast om att att dubben lossnar ur sulan.

Till den här vintersäsongen kom Asics med sin modell Artic. En sko som ser ut som vilken löparsko som helst tills man vänder upp sulan där man hittar tolv dubbar.
- En jätteskön sko med härlig köpkänsla, säger Solleftelöparen Roger Mähler.
- Vi hade lite snö i början av vintern men jag fortsatte med dem när det blev barmark och är lite besviken på att dubbarna har nötts ner efter bara cirka 20 mils löpning. Men det kan bero på att jag sprungit rätt mycket på asfalt.
Priset för Asics Artic är cirka 1200 kronor.