Dubb räddningen i vinter

Dåligt med snö i landet, men alla löpare har säkert råkat ut för halt underlag i vinter.
Utvecklingen av skor och hjälpmedel som klarar snö och is har gått framåt de senaste åren.
För 200 kronor får man en bra dubb-galosch, svenska ICEbug har specialicerat sig på dubbade skor. Till den här säsongen har också marknadsledande Asics lanserat andra generationen av sin dubbade löparsko.

Modellen heter Asics Gel Arctic och är en konventionell uppbyggd löparsko på ovansidan (och insidan). Vänder man på skon syns tio 6 mm långa dubbar som sticker upp ur den grovt mönstrade sulan.
Redan förra året lanserade Asics en första generation av skon som i grunden är en upphottad variant av den 2005 års Asics Gel Trabuco. I den första varianten var dubbarna fasta men stålet var inte alls av samma kvalitet som Icebugs coromant-stål. Följden var att dubbarna slets ner på bara ett tiotals mils löpning på blandat is och asfaltsunderlag.

Denna vinterns modell har utbytbara dubbar som lätt demonteras med ett medföjande verktyg. I original kommer skorna med 6 mm dubb. Svenska Asics har dessutom tagit hem 9 mm dubb som går att köpa separat för 80 kronor. Själva skon kostar i handeln cirka 1200 kronor.

Svenska konkurrenten – branschledaren på dubbskor – Icebug har gått från att ha haft ganska hårda och tunga skor till att i år även ha modeller med mer joggingskokänsla och funktion.
Även Asics sko passar många typer av löpare
- Funktionsmässigt är det en vanlig joggingsko med pronationsskydd och med gel både i framfot och häl, säger Mikael Magnusson på Svenska Asics. Intresset för skon har varit stor. Vi har fått ta kompletteringsbeställningar på den och nu kan det kan ibland vara svårt att hitta mindre storlekar i butikerna.

Roland Hansing från Vallentuna norr om Stockholm är en av dem som testat nya Asics skon under vintern. En motionär som springer tre- fyra mil i veckan oavsett väderlek.
- Jag använder inte mina Asics under alla pass utan bara när det är halt eller snö. Häromveckan var det sådär riktigt ishalt som det kan bli med ett tunt vattenlager på is och jag tyckte att de tio dubbarna bet bra och gav bra fäste. Än så länge har inte dubbarna slitis så mycket.

Men Rolands favorit löpning i halt vinterväglag är ändå Spiky+. En sorts gummigalosch som man drar på utanpå joggingskorna.
- Allra bäst fungerar de när man dessutom skruvar fast dem i sulan. Men då måste man ha skor som det går att fästa dem i, säger Roland.
Prismässigt är Spiky+ ingen stor investering. 200 kronor kostar ett par men man får räkna med att de är förbrukade då säsongen är över.