Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Marie - en ensam segrare

10442 löpare, mer än 100000 stockholmare i täta åskadarled.
Ända kan man känna sig ensam.
Marie Söderström Lundberg gjorde ett modigt försök att komma ner på OS-kvaltiden 2.34. Men ensam på Stockholm gator är det inte lätt. Nu blev segertiden ändå goda 2.37.57.

Fjolårssegraren Marie lämnade de övriga tjejerna redan första kilometern. Efter fem kilometer hade hon en halv minut upp på klubbkompisen från Hässelby, Susanne Johansson.
Första milen på 36 minuter - och luckan blev en och en halv minut till närmast jagande Susanne. Med 2306 anmälda tjejer har damklassen i Stockholm Marathon aldrig varit större. Men Marie blev ensam och försökte hitta någon kille att hänga på. I fjolårsloppet höll hon en klunga runt sig i stort sett hela loppet.
I den bitande motvinden hade det behövts stora ryggar för att göra stora tider. Men nu blev Marie ensam på Söder mälarstrand.
Skadad för tre veckor sedan var det inte ens säkert att Marie skulle komma till start. Nu gick hon på som tåget - och när hon passerade halvmaran på 1.15 började de som stod bredvid tro på en tid neråt OS-kvalttiden.
- Den hade jag aldrig någon tanke på. Idag sprang jag bara för segern, förklarar Marie efteråt.
- Jag blev alldeles för ensam för att kunna springa på en tid bra tid idag, säger Marie.
I mål var avståndet till tvåan, grekiskan Spyridoula Suoma, förkrossande 4.02. Susanne Johansson som också fick göra sitt eget lopp följde nu upp fjolårets genombrottslopp med att bli trea totalt och tvåa i SM på tiden 5.43.

Mer om Stockholm Marathon 2000