Nya resultat från maran

En upprättad version av Stockholm Marathons resultatlista finns nu på Marathon.se.
I denna resultatlista har knappt hundra fel från den preliminära listan som publicerades direkt efter lördagens tävling rättats till.

Det är tre typer av fel som korrigerats i resultatlistan.
1) Ett 50-tal löpare har inte fått sin nummerlapp och sitt chip ordentligt registrerade vid nummerlappsutdelningen. Detta beror troligen dels på fel från funktionärerna vid nummerlappsutdelningen, dels på fel på vissa chip.
2) Löpare som sprungit med sitt chip har ej fått sin tid registrerad p.g.a. att chipet inte fungerat.
3) Ett 20-tal löpare har sprungit i mål utan chip. Någon har tappat chipet under loppet, men de flesta har glömt att sätta på chipet, eller helt enkelt medvetet struntat i att använda chipet.
I några fall har löpare som fanns med i den första versionen av resultatlistan plockats bort eftersom kontroll av deras passertider vid 10 km, 21,1 km och 30 km visat att de inte genomfört hela loppet. På detta sätt har två medaljörer i olika åldersklasser försvunnit ur resultatlistan.
- Det rör sig sannolikt inte om medvetet fusk. Löparna har brutit loppet vid varvningen och sedan bara följt strömmen av löpare genom målet och ner till Östermalms IP, säger tävlingsledaren Ulf Saletti.
Några löpare har av oförklarlig anledning fått två tider registrerade vid målet. Nu är deras felaktiga sluttider borttagna och löparna finns på korrekt plats i resultatlistan.
De löpare som sprungit utan chip, eller som haft ett chip som ej fungerat, har ej fått några mellantider noterade. Endast sluttiden (bruttotiden) finns med i resultatlistan.
- Som helhet tycker jag att Champion Chip-systemet fungerat hyggligt, säger Ulf Saletti.
- Den stora fördelen är att det finns både brutto- och nettotider samt att vi får mellantiderna.
- Detta är positivt för deltagarna och det underlättar för oss arrangörer. Nu gick det t.ex. snabbt att kontrollera att den löpare som var trea i mål inte genomfört hela loppet. Vi plockade därför bort honom ur resultatlistan före prisutdelningen.
- Däremot blir det fler fel när man använder Champion Chip än när man kör den gamla modellen med barcode-läsning. Felkällorna är fler. Även andra arrangörer av stora lopp har samma erfarenhet.
- På Stockholm Mini Marathon körde vi med barcode-läsning. Där är det ytterst få fel i resultatlistan.
Om cirka en månad får alla fullföljande den officiella resultatlistan samt sitt deltagardiplom i brevlådan.

Mer om Stockholm Marathon 2000