En hel Koskenkorva siktar på segern

- Jag sk-ter i tiden, bara jag vinner.
Det raka beskedet lämnar Peter Koskenkorva fyra dagar före Stockholm Marathon.

Den 33-årige brandmannen från Strängnäs har en lång meritlista med SM-medaljer på såväl 1500 som 5000 och 10 000 meter, men som marathonlöpare är han ännu en färsking.
- Jag har alltid tränat mycket. Jag gillar långdistans, säger Peter och avslöjar att han redan för tio år sedan, som medeldistansare, fick ihop en träningsvecka på 25 mil!
- Jag har tänkt på marathon väldigt länge. Det har dröjt alldeles för länge innan det blev av.
Efter mycket om och men skedde debuten i vintras. "Kosken" ställde sig på startlinjen på Sevilla Marathon med föresatsen att springa igenom distansen i ett lugnt och sansat tempo. 2.20 skulle duga som sluttid och 2.20 blev det.
- Visst blev jag trött, men jag kunde ha sprungit mycket fortare, försäkrar Hässelbylöparen.
Efter Sevilla har han rullat på med mycket distansträning, han nöjer sig med 20 mil i veckan.
- Visst har jag sprungit 200-metersintervaller och några stegringslopp, men det är ingen mening att hålla på med mjölksyraträning.
Snabbheten är ändå ett äss som Peter skulle kunna spela ut i en spurt. Ingen av de svenska marathonlöparna kommer i närheten av Peters 3:41.05 på 1500 meter, även om den tiden har tio år på nacken. Han har dessutom så pass färska meriter som en överlägsen seger i Valborg på Terräng-SM:s långa bana. (12 kilometer).
Men hur var det med den ringa erfarenheten av marathonlöpning? Har han lärt sig något av de rena specialisterna, även om de är yngre?
- Jag har tränat en hel del med Bjarne Thysell...och han har sprungit några marathonlopp, säger Peter sarkastiskt. Äldre är han också, lägger Kosken till.
Bjarne, född 1964, har mycket riktigt en diger samling maror bakom sig, däribland det senaste EM-loppet. Frågan är hur förtjust han är i Peters favoritpass, 38-kilometaren.
- Jag har ett femkilometersvarv som jag springer en gång i veckan, åtta varv på den.
Blir det inte lätt så att du stirrar på klockan och ska springa det snabbare och snabbare vecka för vecka?
- Nej, det brukar gå på 2.30-2.32, säger Peter som förklarar att det är i ett avslappnat tempo.
- Utom förra veckan då det gick tio minuter fortare!

Mer om Stockholm Marathon 2000