Marockan Shemwetas överman

Egentligen skulle han ha sprungit Madrid Marathon för några månader sedan, men istället hamnade marockanske maratonvagabonden My Tahar Echchadli i Stockholm Marathon. Efter nio kilometer kom han ifatt Alfred Shemweta och kvart över fyra på lördagseftermiddagen var segern i Stockholm Marathon klar.

Rutinerade My Tahar Echchadli vann Stockholm Marathon på 2.18.20. För de många sportjournalister som efteråt skulle stava och intervjua My Tahar Echchadli var det inte helt lätt. För även om den 35-årige marockanen bott runt om i Europa och tävlat i hela världen så är det inte lätt med språket. Det blev lite språksvårigheter när hans spanska skulle tolkas och mest att det "varit ett tufft lopp".
Tvåan Alfred Shemweta berömde Echchadlis kapacitet efter loppet:
- Ja, han är en löpare med kapacitet. Det visade han ju idag också, men ett tag var jag rätt irriterad på honom faktiskt.
För Alfred Shemweta blev rätt ensam i täten om att vilja springa snabbt. Alfred Shemweta jagade ju en EM-biljett - och då kan man inte jogga runt på 2.25. Så Alfred som tänkt sig att ligga och avvakta fick själv gå upp och dra redan efter någon kilometer. Ett tag var han ensam där framme men på Strandvägen, efter sju kilometer, kom Echchadli ifatt och satte sig som ett frimärke i ryggen på Shemweta.
- Han drog inte en meter och vid vätskekontrollen och på Fleminggatan (17km) var jag så trött på honom att jag stannade till och drack, och först såg det ut som att han försökte vänta in mig för att jag skulle fortsätta dra, men det hade jag inte lust med, berättar Alfred Shemweta.
Men då blev det fart på My Tahar Echchadli.
Raskt blev det en lucka som sedan höll sig konstant fram till 25 kilometer då Shemweta började knappa in.
- Jag ökade men orkade inte fullfölja och upp på Västerbron började jag tappa ordentligt.
Avståndet i mål blev till slut två och en halv minut, men marginalen till trean finländaren var ändå betryggande fyra minuter.
Alfred kan också glädjas åt att vara svensk mästare igen. Magnus Bergman var visserligen på jakt ett tag, men när han stumnade på de sista kilometerna gick istället silvermedaljen till Patrik Gustafson, Brittatorp. Magnus som gjorde si

Mer om Stockholm Marathon 2002