Temperaturen ger Szalkai hopp

De senaste årens stora dominanter inom svensk manlig maratonlöpning möts på lördag igen. Anders Szalkai mot Alfred Shemweta.
Szalkai vann förra året, Shemweta segrade i Stockholm Marathon 1999 och 2000.
Laddningen har börjat och på tisdagen möttes de två I samband med Stockholm Marathons presskonferens. Och alla som trott att skadedrabbade Szalkai slängt in handduken fick höra att mästaren inte har gett upp.

Medan solen dag för dag steker asfalten på Stockholms gator och vanliga maratonlöpare börjar bäva inför prövningen på lördag så vädrar Szalkai morgonluft. Värme, gärna ännu varmare än de 26 grader som uppmättes i Stockholm på tisdagen vill Szalkai ha.
- Det får gärna vara uppemot 35 grader för mig, säger Szalkai väl medveten om att Shemweta vill ha ett betydligt svalare lopp för att göra en tid som kan kvalificera honom för EM.
Anders Szalkai har inga planer på EM. Han vill bara försöka springa så bra som möjligt på lördag. Ett scenario med ett tätgäng som jagar ner mot 2.15 men som sedan går I väggen i värmen är möjligt. Och där bakom kommer Szalkai ligga och lurpassa:
- Jag saknar helt enkelt snabbheten för att gå med om det går för fort, säger Anders Szalkai. Däremot är min uthållighet god. Blir det riktigt varmt kan ingen springa riktigt snabbt, utan det kommer att handla om uthållighet - och då kanske jag kan vara med därframme.
En plats bland de tio bästa är annars målet för Anders Szalkai. Han uppskattar själv att styrkan i den opererade hälsenan är 95-procentig. Under hösten tvingades han avstå från all löpträning I några månader. När han sedan kom igång i vintras var det med doser för en nybörjare. Först en minut, sedan två minuters löpning och så vidare.
Fram till skadan förra året kunde Szalkai springa i stort hur mycket som helst vecka efter vecka. Nu har det varit ett prövningens år.
- Läkaren som opererade mig sade att det skulle ta ett år innan jag var återställd, men jag tänkte att jag var lite annorlunda och att rehabiliteringen skulle gå snabbare för mig - men så var det ju inte, konstaterar Anders Szalkai, väl medveten om att det nog krävs mer än en vämebölja för att kunna springa ifrån Alfred Shemweta.
För visst är Alfred Shemweta favorit på lördag. Seger 1999 och 2000 blev en fjärdeplats förra året, men det här året har Alfred Shemweta kunnat genomföra den träning och de tävlingar som han föutsatt sig. Tolv veckor hemma I Tanzania I vintras, några kortare lopp och en positiv formtest I VM I halvmarathon för en månad sedan är lite annorlunda mot hur han har lagt upp de senaste säsongerna. Borta är det snabba maratonloppet tidigt på våren. Nu är allt fokus på att prestera I Stockholm Marathon.
- Alfred får åka till EM om han gör ett tids- och konkurrensmässigt bra lopp på lördag, säger förbundskapten Ulf Karlsson. Man måste kunna bli åtminstone 20-25:a för att få åka till EM.
När kommer Alfred få besked?
- Han kommer att få klartecken på söndag, säger Ulf Karlsson och skrattar gott när han inser sin felsägning.

Mer om Stockholm Marathon 2002