Terrängräv satsar på maran

Terrängspecialisten Magnus Bergman går över till marathon? Så kan det bli om Enhörna-löparen får det rätta beskedet på Stockholm Marathon.

Magnus Bergman är en av de få svenskar på senare år som sprungit Lidingöloppet på mindre än 1.40. Sina 34 år till trots är han däremot ännu en nykomling på marathonsträckan. Det beror främst på att hans löparkarriär sargats av återkommande skador.
Det första försöket över de dryga 42 kilometerna var för åtta år sedan på Stockholm Marathon. Magnus betraktar den som en chansning.
- Jag fick en stressfraktur efter Finnkampen i augusti året före och började inte springa förrän i februari. Sen vann jag halvmarathon-SM i början på maj och bestämde mig för att testa maran inför EM, som gick senare samma sommar. Jag var egentligen inte alls förberedd.
Debuten slutade på strax över 2.20. En tid som fortfarande står sig som pers trots att Magnus var betydligt bättre marathontränad inför sitt andra lopp. Det gick i Lissabon.
- Jag var inställd på en bana som gick längs med havet, men de hade ändrat banan så att den gick in mot stan och Lissabon är ju inte direkt platt.
En mil uppåt följd av en mil neråt sabbade knäna och efter att ha tvingats gå vid tre tillfällen haltade Magnus in på 2.21.
Men träningen i vinter har gått bra och Magnus vill nu ha ett bra resultat i Stockholm för att orka igenom en lång vintersatsning till. Det enda han saknar är lite mer distansträning, tycker han.
- Jag har inte en vecka över 17 mil. Samtidigt har jag premierat kvaliteten i träningen. Det är lätt att träna nu, men inte lika kul i november. Jag vill känna att jag kan utvecklas i marathon. Det är den distansen som jag vill satsa på.
Går det bra i Stockholm kan det bli en mara i höst och en ökning i vinter till 19 mil för att få en riktig bra tid nästa vår.
- Den stora utmaningen blir att kontrollera att det känns lätt. Det ska 1.07 halvvägs göra, lätt men slitsamt.
- Hur förbereded du dig ifall det inte kommer att kännas lätt?
- Jag får försöka göra mitt eget lopp.
Det gäller alltså för Magnus att strunta i om någon obekant afrikan rusar iväg. Han litar mer på Alfred Shemweta som riktkarl.
- Alfred har säkert som mål att springa hyfsat (med tanke på EM). Men jag kan inte springa någon annans lopp.
Den sista tävlingen före maran sprang Magnus i lördags. Han kom på nionde plats i premiärupplagan av Holmenkollen Cross, den 15 kilometer långa första etappen i den nykläckta nordiska terrängserien.

Mer om Stockholm Marathon 2002