Nu får du börja tänka på att fira, Lena!

Lena Gavelin har förberett sig rigoröst inför årets Stockholm Marathon. Det var bara en sak som hade glömt.
- Nej, jag har faktiskt ingen aning om hur jag ska fira, säger 28-åringen från Östersund efter prestationen att vinna Stockholm Marathon på en absolut topptid, 2.33.48.

Lena har mycket att fira. Seger i Stockholm Marathon, i SM och en biljett till EM i Budapest har hon som i en liten ask.
- Men det var fruktansvärt hårt de sista fem kilometerna och jag väntade hela tiden på att Marie (Söderström Lundberg) skulle komma ifatt, berättar Lena Gavelin.
Lena Gavelin är den stora segraren men hon fick en rejäl match av Marie Söderström Lundberg som låg hack i häl fram till halva loppet. Den tuffa matchen gav tider som egentligen inte borde vara möjliga i den 26-gradiga värmen.
- Jag hade planerat att göra mitt eget lopp, men när jag kom ifatt Lena förstod jag att det nog gick lite snabbt och drog ner på tempot för att spara krafterna. När sedan Lena ryckte efter halva loppet kunde jag inte följa med.
- Ryckte? Nej, det var inte meningen, säger Lena, jag tänkte mest på att nu gällde det att ta i.
De båda suveränerna stack ifrån alla de rekordmånga tjejerna redan från början och trean Tadelech Birra var distanserad med åtta minuter av Lena och fem minuter av Marie.
Nu kommer de att göra sällskap till EM i Budapest. På söndagen ger förbundskapten Ulf Karlsson besked om det också blir något svenskt tjejlag. Karin Schön, Helene Willix och Susanne Johansson sprang in på 2.44-2.45, så visst finns det underlag för ett svenskt damlag.

Mer om Stockholm Marathon 2002