Ståhls fem tips för att klara värmen

? Vilket härligt väder och vilken underbar inramning loppet kommer att få!
Med positiva tankar, smart drickande före och under loppet samt kanske till och med någon salttablett kommer lördagens 42195 meter bli ett sant nöje.
Värmespecialisten Kjell-Erik Ståhl lär ut sina knep som han skaffat sig i mer än 100 maratonlopp jorden runt.

Värmerekordet i Stockholm Marathon är 31,7 grader (i skuggan). Året var 1982 och loppet avgjordes då i augusti. Då, precis som alltid, trivdes Kjell-Erik Ståhl på Stockholms gator. Ståhl var mitt inne i sin enastående maratonkarriär och vann loppet för första gången.
- Jag minns inte att det var speciellt varmt, värre var det i Singapore 1983 och i Manilla. Och i Honolulu på Hawaii är det alltid varmt, men det är temperaturen i kombination med hög luftfuktighet som gör lopp i tropikerna så svåra, säger Kjell-Erik Ståhl.
Helt respektlös är dock inte Sveriges snabbaste maratonlöpare genom tiderna när det gäller ett lopp i 25-gradig värme.
God taktik och bra föreberedelser är det som ligger bakom varje lyckad maratonprestation, oavsett om man är elitlöpare eller springer sitt första lopp med målsättningen att ta sig runt.
Här är Kjell-Erik Ståhls fem tips för att klara av att springa ett maraton i värme.

  • Disponera loppet efter vädret. Värmen slår hårt när den slår, och därför gäller det att ta det extra lugnt i början. Hellre en minut långsammare än normalt på första milen än en minut för snabbt. Det straffar sig nästan alltid att öppna hårt i värmelopp.
  • Drick innan loppet. Speciellt viktigt är det att dricka 10-15 minuter innan start. Vätskan som man dricker innan dess "skvimpar gärna över" medan det som man dricker precis innan start fortfarande kommer vara kvar i magsäcken och kunna tas upp av kroppen. Jag brukar dricka uppemot en halv liter tio minuter innan start, även om det kan kännas lite skvalpigt i magen i början av loppet.
  • Var noga med att dricka vid varje vätskekontroll och utnyttja alla möjligheter till extra vätska som kan bjudas längs banan. Sportdrycken innehåller viktiga kolhydrater och tycker man den är för stark så kan man gärna skölja ner den med en extra mugg vatten. Vi elitlöpare brukar försöka dricka motsvarande två deciliter vid kontrollerna, men motionslöpare kan kanske dricka lite mer.
  • Är det riktigt varmt brukar jag ha med mig några salttabletter. Det har jag haft ända sedan jag höll på med orientering. Man svettas ju ut mycket salter - och jag tror att det finns ett samband mellan saltbrist och kramp. Ståhl har lyckats hålla borta kramper genom att äta salttabletter under loppen. Tabletterna finns att köpa receptfritt på apotek.
  • Tänk positivt. Vädret kan man ju ändå inte göra någonting åt. Det är bara att ta det för vad det är. Sol och varmt väder ger ju härliga förutsättningar för publiken och vad går upp mot en svensk sommardag. Man slipper att frysa innan loppet och krångliga överdragskläder. Efter loppet är det bara att sätta sig i skuggan och njuta och vad man än dricker så brukar det smaka fantastiskt gott.
    Läs mer om förberedelser för lopp i värme.

    PS Kjell-Erik Ståhl kommer på grund av en förkylning inte att springa årets Stockholm Marathon. Men 56-årige Ståhl kommer igen nästa år...

  • Mer om Stockholm Marathon 2002