EM-aspiranter får egna harar

Stockholm Marathon den 3 juni satsar på att alla de över 17 000 anmälda ska få ett välorganiserat lopp. För de allra bästa, som när drömmar om att delta på EM i Göteborg, finns det dessutom speciella farthållare.
Stockholm Marathon utnämndes häromåret till ”världens bästa destination” av den amerikanska boken "The Ultimate Guide to International Marathons". Siste man in på Stadion, som kommer efter sex timmar, ska få lika bra service som topplöparna.

Men eliten har ändå andra förutsättningar och i år introduceras farthållare som ska hjälpa dem som satsar på att kvala in till EM i Göteborg. Sverige har fem män och en kvinna uttagna sedan tidigare: Anna Rahm, Said Regragui, Kent Claesson, Alfred Shemweta, Kristian Algers och Marek Poszepczynski. Alla utom Algers deltar i Stockholm.

Spårvägens erfarne långlöpare Andreas Carlborg kommer att försöka lotsa dem och utmanarna om den sjätte och sista EM-platsen på herrsidan. De två främsta bör vara Anders Szalkai, som efter åtta raka topp-tio-placeringar vann Stockholm Marathon 2001 och Jonas Buud, moralöparen som förbättrade sig med fyra minuter till 2.22 på London Marathon i april.

Damtävlingen har fler EM-kandidater. Den löpande tränaren Johan Wettergren blir riktkarl för bland andra Anna von Schenck, Helena Olofsson, Lisa Blommé och Jennie Åkerberg. Redan uttagna Anna Rahm jagas av de andra svenskorna samtidigt som hon satsar på att vinna loppet i konkurrens med fjolårssegrarinnan Tina Ramos, Spanien och än högre grad ett par östafrikanskor och ryskor, som båda vunnit de inhemska mästerskapen.
Österrikiska Eva Maria Gradwohl och norska Brit-Helen Simmenes är också i Stockholm med målet att kvala in till EM.

Det kan vara svårt att identifiera världsstjärnor bland de många kenyaner som florerar på internationella maratonlopp – ifjol sprang 30 kenyaner under 2.10! Men Stockholm Marathon har flera gånger visat sig vara en bra språngbräda för ännu oetablerade löpare. För två år sen vanns loppet av Joseph Riri och Rita Jeptoo – två kenyanska namn som inte ens konnässörerna kunde placera allt för väl. Ett halvår senare kom Riri tvåa i Berlin på 2.06 och ifjol sprängde båda sig in i det
kenyanska VM-laget i Helsingfors trots den mördande konkurrensen! För några veckor sen vann Rita Jeptoo till och med Boston Marathon – världens äldsta och förnämligaste maratonlopp.
Ett annat exempel är Joseph Ngolepus, obemärkt sexa i Stockholm 1999, som vann Berlin Marathon två år senare, kommit trea i London och rankas bland världens 15 bästa långlöpare. Vem vet om George Mofokeng eller Tafa Woynishet Girma – två av favoriterna i årets Stockholm Marathon – blir nya världslöpare?

Mer om Stockholm Marathon 2006