Full fart i Minimaran för tolfte gången

- Jaaa, vi looovvaaar att ta det lugnt!
Speakern Jessica Lindén tyckte nog att hon hade gjort sitt jobb när hon fick 200 sexåriga tjejer att med en stämma lova samma sak. Men barn vet vad vuxna vill höra. När startskottet small för den yngsta tjejklassen i Stockholm Mini Marathon var det full fart! Det bara dammade till på Östermalms IPs grusplan.

Elitlöparen Anders Szalkai fick springa på ordentligt för att hålla jämna steg med sexåriga Filippa Wallén som drog upp farten.
– Det var rena sprinterfarten första hundra meterna, tyckte Anders Szalkai som dagen efter det 42 km hårda maratonloppet hade stela och stumma ben.

Farten avtog när tjejerna kommit utanför Östermalms IPs grindar. I de yngsta klasserna är det inte ens tävling och ingen resultatlista görs. Förlöparna Anders Szalkai och Katarina Löf joggade lugnt upp med den första startgruppen tlll Stadion. Sedan följde ytterligare 30 startgrupper och Minimarathon-dagen var inte slut förrän sista löparen sprungit i mål förrän kl fyra på söndagseftermiddagen.

Stockholm Mini Marathon liksom stora maran ordnas av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Stockholm Marathon-helgen har alla i klubbarrna jobb. De många elitmaratonlöparna i klubbarna hjälper också till, tar tid, drar avspärrningsband, plockar med nummerlappar med mera.

Stockholm Mini Marathon har klasser för barn och ungdomar från 5 år upp till 17 år. Tove Gunsjö-Eriksson från Östersund har avverkat alla klasser. På söndagen gjorde hon sin tolfte Minimara.
– Jag började springa när pappa sprang Stockholm Marathon, berättade Tove Gunsjö-Eriksson. Nu springer pappa inte så långt längre men Minimaran har blivit en tradition för mig

De yngsta löparna springer i stort sett raka vägen från starten på Östermalms IP upp till målet på Stadion. Distansen är drygt en kilometer (1080 meter). Tjejerna och killarna mellan 9 och 14 år tar ett varv i Lilljansskogen på banan som då blir drygt två kilometer (2140 meter). För löparna i de äldsta klasserna är det två varv i Lilljansskogen och totalt fyra kilometer.
- Nu måste man träna mer, konstaterade Tove Gunsjö-Eriksson.
Tove förbättrade sig med nästan en minut jämfört med året innan och hade 20.35 på den fyra kilometerna. En bra tid som räckte till 27:e plats.
Konkurrensen i de äldre klasserna är tuff och resultatlistan innehåller löpare från hela landet och att vara en av de sex som får stå på prispallen på Stadion är stort.

Mer om Stockholm Marathon 2006