Tiden är ingenting för Anna Rahm

Solen sken över löparna och Anna Rahm strålade efter sin seger i Stockholm Marathon 2006. Men Anna fick ett svårt val när hon kom in på upploppet på Stockholms stadion. Personligt rekord eller lagerkrans?
- Jag väntade på kranskullan. Ska det vara så ska det! En sådan här seger måste firas, säger Anna Rahm efter sin överlägsna seger.

Med tiden 2.36.37 var Anna Rahm endast tre sekunder ifrån sitt personliga rekord. Tre sekunder som hon gärna gav bort för att vänta på kranskullan som trängdes i spurten av några andra löpare.
- Äsch, det gör ingenting. Tiden var ingenting idag. Jag slutade att titta på klockan redan efter åtta kilometer och sprang bara på känsla, säger Anna Rahm.
Sveriges just nu bästa maratonlöperska kontrollerade loppet från start till mål. Ryskan Nina Podnebesnova och norskan Brit-Helen-Simmenes försökte hänga på men höll bara en dryg mil. Fjolårssegrarinnan, spanjorskan Tina Maria Ramos sladdade från början. Till slut blev segermarginalen sex minuter till tvåan Eva Maria Gradwohl från Österrike.

Anna Rahm tävlar för Rånäs 4H men är uppväxt i Obbola I Västerbotten. Redan I höstas kvalade hon in till Europamästerskapen I Göteborg. Ett stort mål den här säsongen, kanske store än Stockholm Marathon.
- Ja, jag ska plocka ytterligare några minuter på den här tiden, sager Anna.

Bakom Anna Rahm finns ett gäng svenska tjejer som också vill till Göteborg eftersom det samtidigt med EM-maran även är Europacupen I maratonlöpning. En lagtävling där de tre bästa löparna räknas. Svenska rekordhållerskan Lena Gavelin har fortfarande inte fått klartecken utan måste visa några formprov I juli för att få springa I Göteborg.
Situationen är knepig för förbundskaptenen Thomas Engdahl som utan Gavelin knappast kan motivera ett lag I Europacupen. Men med en Lena Gavelin I 2.35-form så ändras förutsättningarna och ett helt gäng tjejer kämpar för att komma med I laget.
Men Thomas Engdahl var inte nöjd med hur aspiranterna sprang på lördagen.
SM-tvåan Lisa Blommé sprang på 2.44 i Stockholms-värmen och borde tillsammans med klubbkamraten från Hässelby, Anna von Schenk kunna komplettera I Europacupen. Rånäs 4Hs Helena Olofsson tog nu SM bronset och skulle kunna bli den femte tjejen I Göteborg.
- Om Lena Gavelin är med i laget så finns behövs det bara att en att en av de övriga tjejerna springer bra för att vi ska kunna ha chans på medalj, säger Teddy Jonasson, Anna Rahms tränare I Rånäs 4H.
– Jag funderar den här veckan, sager Thomas Engdahl.

Mer om Stockholm Marathon 2006