Propagandalöpning av Bandawe

För andra året i rad dominerade löpare från Zimbawe Stockholm Marathons herrklass. Fjolårstrean, 33-årige Phillip Bandawe, väntade ut sina landsmän och avgjorde på sista milen. Tiden 2.17.01 kunde han dock inte vara nöjd med.

- Nej, det gick lite för långsamt, sade Phillip Bandawe. Det var rätt så jobbigt i slutet. Vi kanske gick ut lite för snabbt.

Bandawe körde tilsammans med landsmännen Michael Ngaseke och Mike Fokoroni för fullt första milen och endast kenyanen Mark Yatich kunde hänga på. Med en fart på 30.43 på första milen blev det en lucka till övriga fältet. Under första varvet höll de fyra i täten ihop men Bandawe (som var trea i Stockholm förra året på 2.15.51) lade sig i "vänteläge".

Ut på andra varvet gick Bandawe upp i täten. Egentligen handlade det inte om någon fartökning utan om att Bandawe tappade minst. Michael Ngaseke hängde med till Slussen men stumnade sedan. Till slut blev marginalen mellan zimbabwerna hela tre minuter och fyra sekunder.

Tredje mannen Mike Fokoroni sprang in i väggen och föll från tredje till 13:e plats på de sista fem kilometerna.

Segraren Phillip Bandawe har under vintern vunnit Macou Marathon och varit trea i Hong Kong Marathon. Han bor och tränar i Chinhoyi i nordvästra Zimbabwe.

För den regerande diktatorn Robert Mugabe är idrottsframgångarna i Sverige naturligtvis bra publicitet. Bilden av Zimbabwe är ju ett land i djup kris med 70 procent arbetslöshet, svält och undernäring. Inflationen är galopperande efter tuffa internationella sanktioner mot landet. Zimbabwe höjde styrräntan till 850 procent i maj!

Så sent som i förra veckan publicerade Amnesty bildbevis över massförstörelsen av ett stort samhälle i Zimbabwe. Dessa bilder visar tydligt den förödande effekten av den upprensningsaktion som president Mugabe inledde i maj förra året, vilken lett till att mer än 700 000 människor förlorat sina hem.

Mer om Stockholm Marathon 2006