Favoriten har promenerat till toppform

Två års promenader är träningsbasen för en av Stockholm Marathons favoriter. Det är så kenyanen Mark Yatich höll sig i form när han hade ont i knät.

– Det går inte att bara vila när man är skadad, äta och dricka öl, då får man mage, säger Mark Yatich och visar med en böljande gest hur några landsmäns buk växt under skadeperioder.
– Jag gick varje dag, tre mil eller mer, berättar han. Men i höstas kunde jag börja träna igen.
Yatich har vunnit ett storlopp, Los Angeles Marathon, för tre år sedan. Men sen föll han i en nedförsbacke på träning och slog höger knä rejält. Smärtan ville inte försvinna.
– Jag gick till en läkare som vill spruta in något i mitt knä. Jag sa nej! För jag har sett tre andra löpare få den behandlingen och de har aldrig kommit tillbaka.
I stället åkte han tillbaka till sin hemby och började promenera dag ut och dag in.
– Det är ändå inget bra område att löpträna i, menar Mark, som annars håller till i Kapsabet, ett välkänt löparområde i Eldoret och tränar med tiotalet andra löpare.
Han började träna influerad av Moses Tanui, världsmästaren på 10 00 meter som gick över till marathon med stor framgång, bland annat vann han Boston Marathon två gånger. Yatich hamnade i en grupp med Josephat Kiprono och när denne vann Berlin Marathon förstod Mark att han också kunde bli något stort.
– Det började med att jag kunde hänga med honom en liten bit, sen allt längre. När jag kunde haka på hela vägen var jag färdig att tävla.
– Jag visste att jag kunde vinna i Los Angeles, säger han lugnt. Och så blev det.
Efter de två skadeåren begick Yatich comebacken i ett hett och fuktigt Bombay i januari. Han var farthållare i 32 kilometer i ett högt tempo. Månaden därpå kom han tillbaka till Indien och ett nytt hett och kaotiskt lopp i New Delhi. Yatich förlorade spurtduellen med landsmannen Simon Mayo, strax över 2.17
– Jag är i bättre form nu, påstår Mark som ändå inte tar ut något i förskott.
– De säger att banan ska vara tuff. Jag kommer att avvakta och se vad de andra gör.

Mer om Stockholm Marathon 2006