Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Asics

Störst och dyrast, ändå regerar Asics bland löpare. I marknadsundersökning efter varandra har Asics störst andel bland dem som köper löparskor för att springa i. Anledningen är knappast marknadsföring eller andra tricks utan helt enkelt att det japanska märket gör bra skor för löpare.

HERRSKOR

Asics Kayano 9
Pris: 1 700 kr
Vikt: 405 g

Asics har förändrat skons ovandel till det bättre. Asics Kayano 9 har blivit något tyngre vilket dock inte påverkat löpkänslan. Löpningen Stötdämpningen och stabiliteten uppfattades som mycket bra.
Den enda negativa kommentaren var att skon hade dåligt fäste på snö.
Asics Kayano 9 är, efter årets förbättringar, väl värd sitt höga pris
Finns i dammodell.

Asics DS-Trainer
Pris: 1 400 kr
Vikt: 310 g

Denna modell har utvecklats sedan i fjol. Skon är tyngre än tidigare, men är fortfarande lätt för att vara en träningssko. Asics DS-Trainer har fått en kraftigare ovandel vilket medför att livslängden blivit längre. Trots att Asics lagt på två millimeters padding i hälen tyckte testlöparna att hälen var något "glapp". Löpkänslan har inte påverkats av att skon blivit tyngre. Asics DS-Trainer passar bäst för löpning på asfalt.
Finns i dammodell.

Asics Nimbus
Pris: 1 600 kr
Vikt: 410 g

Modellen har varit med några år och har nu delvis fått nya färger. Varför så dyr? Andra modeller i samma kategori kostar 1 000-1 200 kr. Asics Nimbus passar bäst för löpare med lite hårdare fotisättning. Trots den höga vikten påverkas inte den goda löpkänslan. Testlöparna gav denna modell godkänt, men inte mer.
Finns i dammodell.

Asics Eagle Trail
Pris: 1 400 kr
Vikt: 425 g

Testets tyngsta sko. Terrängskorna väger ofta lite mer än skor som är avsedda för löpning på vägar eftersom ovandelen är förstärkt. Denna modell har en mycket kraftig ovandel, men trots detta uppfattas skon som lätt och smidig av våra testlöpare. Löparna tycket att denna modell passade lika bra på vägar som i skogen. Den kraftiga dämpningen harmoniserar inte riktigt mot det mjuka underlaget som terrängen ger.
Finns i dammodell.

Asics GT 2090
Pris: 1 300 kr
Vikt: 355 g

En trotjänare som utvecklats sedan i fjol. Mellansulan har fått en snabbare återhämtning genom materialet SPEVA. Asics GT 2090 fick precis som tidigare år högsta betyg i alla delar; löpkänsla, stabilitet, dämpning och passform. Det enda negativa var att testlöpare med låga inre fotvalv, måste vara uppmärksamma på plastförstärkningen i mellansulan som kan ge skavsår.
Finns i dammodell.

Asics GT 1090
Pris: 1 100 kr
Vikt: 330 g

Denna modell är snarlik 2090. Dämpningen är inte lika kraftig, men stabiliten något bättre. Asics GT 1090 ger god valuta för de 1 100 kr som den kostar eftersom skon i stort sett har allt; stabilitet, dämpning, god löpkänsla och bra grepp på alla underlag. Den breda hälen gör att hälgreppet inte var optimalt vilket alla testlöpare kommenterade. Löpare med låga inre valv måste vara uppmärksamma för skoskav.
Finns i dammodell.

Asics Foundation Plus
Pris: 1 100 kr
Vikt: 380 g

Asics stadigaste sko i testet. Mycket löpkänsla trots den raka lästen som borde göra skon klumpig. Testlöparna gav enbart plus till denna modell som har god komfort. Asics Foundation Plus är mindre i storlekarna än tidigare vilket innebär att har du haft fjolårets modell kan man få gå upp ett halvt nummer i storlek i år.
Finns i dammodell


DAMSKOR

Asics Kayano 9
Pris: 1700kr
Vikt: 320g

Här har Asics tagit nya tag och förändrat ovandel till det bättre, skon har blivit något tyngre vilket inte påverkar löpkänslan. Löpningen på snö var negativ dåligt fäste kommenterades av löparna. Stötdämpningen och stabiliteten uppfattdes som mycket bra. Modellen håller verkligen för sina 1700:- med årets förbättringar.
Finns i herrmodell.

Asics DS-Trainer
Pris: 1400kr
Vikt: 260g

Denna modell har även den utvecklats och blivit mer en träningssko. Jämför man med tidigare är skon tyngre och har en kraftigare ovandel, detta gör att livslängden är längre. Trots att man lagt på två milimeters padding i hälen tyckte löparna att hälen var något "glapp". Löpkänslan har inte påverkats av att den blivit tyngre och på asfalt kommer den till sin rätt.
Finns i herrmodell

Asics Nimbus
Pris: 1600kr
Vikt: 320g

Modellen har varit med några år nu och denna är bara en färguppdatering. Varför så dyr? Andra modeller i samma kategori kostar 1000-1200:-. Gjord för löpare med lite hårdare isättning trots den höga vikten påverkas inte löpkänslan, vilket alltid kännetecknar alla Asics modeller. Löparna gav denna modell godkänt inte mer.
Finns i herrmodell.

Asics Eagle Trail
Pris: 1400kr
Vikt: 335g

Testets tyngsta sko, terrängskorna väger ofta lite mer än vägskorna pga förstärkt ovandel. Denna modell har en mycket kraftig ovandel och trots detta uppfattas skon som lätt och smidig av våra löpare. Löparna tycket att denna modell passar lika bra på väg som i skogen. Den kraftiga dämpningen kanske inte harmoniserar mot det mjuka underlaget som terrängen ger.
Finns i herrmodell.

Asics GT 2090
Pris: 1300kr
Vikt: 305g

En trotjänare inom märket är uppdaterad om vi jämför med fjolårets modell. Mellansulan har en snabbare återhämtning genom materialet SPEVA. Modellen får alltid högsta betyg i alla delar löpkänsla, stabilitet, dämpning och passform. Det enda negativa är att löpare med låga inre valv, måste vara uppmärksam på plastförstärkningen i mellansulan som kan ge skavsår.
Finns i dammodell.

Asics GT 1090
Pris: 1100kr
Vikt: 260g

Modellen är mycket snarlik 2090, dämpningen är inte lika kraftig men stabiliten något bättre. Denna modell ger mycket för pengarna och har i stort allt. Den breda hälen gör att hälgreppet inte var optimalt vilket alla testlöpare kommenterade. Löpare med låga inre valv måste vara uppmärksam för skav.
Finns i herrmodell.

Asics Foundation Plus
Pris: 1100kr
Vikt: 260g

Asics stadigaste sko i testet. Årets modell är mindre i storlek vilket innebär att har du haft fjolårets modell kan man få gå upp ett halvt nummer. Mycket löpkänsla trots den raka lästen som borde göra skon klumpigare. Löparna gav bara plus till denna modell.
Finns i herrmodell.

Mer om Sveriges största skotest 2004