Susanne redo för sitt livs löparäventyr

Susanne Johansson tränar för sitt livs löparäventyr; att springa 400 mil genom Europa.

Den 10 april inleder Susanne Johansson sitt livs löparäventyr. Tillsammans med Rune Larsson ska hon springa från Monte Gordo i sydligaste Portugal till Halmstad. Drygt 400 mil. Susanne och Rune räknar med att springa i snitt fem mil om dagen. De planerar att vara i Halmstad den 29 juni. Susanne har redan bjudit in alla som någon gång sprungit med henne att följa med på den sista milen in till Halmstad.

Människokroppen är skapad för att klara av arbete och för att klara av förflyttningar. Vi är inte skapta för att sitta på en stol större delen av dagen
Susanne Johansson

Susanne har redan målat upp bilden inom sig; hur hon och Rune ger sig iväg från Monte Gordo på morgonen den 9 april, hur de springer genom åtta länder, hur de korsar bergskedjan Pyrénéerna, hur de klarar andra strapatser längs vägen och hur de kommer till Halmstad den 29 juni.
För en positiv och optimistisk person som Susanne Johansson finns det inte i tankevärlden att något skulle hända under löpningen genom Europa som skulle kullkasta hennes tidsschema.
– Jag vill inte tänka så. Det inträffar säkert något som vi inte räknat med. Konstigt vore det annars. Men vi löser problemen, säger Susanne.

Den planerade löpvägen syns på kartan som finns i högerspalten. Klicka på kartan så blir den större.

Både Susanne Johansson och Rune Larsson är f.d. elitlöpare. Rune har gjort 2.18.38 på maraton. Susanne har gjort 2.38.15. Hon har tillhört landslaget, vunnit SM-guld i maraton och kommit på 18:e plats i maraton vid EM.
Om Susanne har de bästa meriterna som maratonlöpare så har Rune betydligt större erfarenhet av löparäventyr. Han har sprungit tvärs över USA, från San Diego till Sandy Hook i New Jersey.
Den erfarenheten kommer väl till pass nu.

Tanken på att springa genom Europa väcktes 2007:
– Vi var ledare för en träningsgrupp i Monte Gordo och Rune frågade mig om vi inte skulle springa hem till Sverige. Han är inte riktigt klok, tänkte jag, berättar Susanne.
I december 2009 tog Rune upp frågan igen.
– Ja, vad kul det skulle vara, svarade jag då.
– Vilket fantastiskt löparäventyr! Och det passar perfekt in i mitt liv just nu.
Susanne var dock inte riktigt säker på om Rune menat allvar, så hon skickade ett e-mail och undrade om förslaget var seriöst menat.
– Så allvarliga saker skämtar man inte om, svarade Rune.

I oktober började uppladdningen. Under en helg sprang Rune och Susanne 14,5 mil genom Småland och Halland med all deras utrustning på den babyjogger som Rune använde när han sprang genom USA.
– Efter den turen bestämde jag mig, berättar Susanne.
När Marathon.se den 13 oktober hade ett reportage om det planerade löparäventyret genom Europa fanns det ingen återvändo.
– De senaste veckorna har jag knappt kunnat tänka på något annat.

För Susanne har tiden sedan oktober handlat om förberedelser för att klara av att springa fem mil om dagen i 80 dagar. Hon har givetvis tränat löpning, men hon har också tränat kundaliniyoga och jobbat med att skaffa rätt utrustning för 400 mils löpning.
– Kundaliniyoga har inslag av mental träning. Jag vill kunna fokusera på målet när det börjar bli jobbigt, förklarar Susanne.
– Genom Yogan har jag också förbättrat min smidighet, vilket jag säkert kommer att ha nytta av.
– Vi planerar att springa i prattempo utan hög puls. Vi räknar med att hålla ett tempo på runt en mil i timmen.

Att springa drygt ett maratonlopp (42 km) om dagen i över elva veckor är inte något förfärar den 49-åriga tvåbarnsmamman från Halmstad:
– Människokroppen är skapad för att klara av arbete och för att klara av förflyttningar. Vi är inte skapta för att sitta på en stol större delen av dagen, säger Susanne.
– Jag är övertygad om att jag klarar av det här. Det ska till mycket för att jag ska ge upp.

För att hålla kostnaderna nere planerar Rune och Susanne att tälta under löpningen genom Europa. Någon natt per vecka bor de på hotell eller vandrarhem.
Den personliga utrustningen måste få plats i Runes babyjogger vilket innebär minimal packning. Susanne har med sig ett litet hemligt vapen; brev från tvillingsönerna Kalle och Erik.
– Jag har bett dom båda att skriva ett positivt och uppmuntrande brev till mig. Under löpningen kan jag se fram mot att öppna breven och läsa dom. Det kommer inte att ske förrän vi sprungit minst 200 mil.

Hela familjen Johansson håller på med idrott. Susannes man Ingemar har tävlat i friidrott och i orientering. Sönerna Kalle och Erik tillhör båda svenska eliten i både orientering och i friidrott.
Under senare år är det Kalle och Erik som varit mest uppmärksammade, men nu är Susanne på väg att bli familjens kändis.
Susanne – som har sommarhus på Åland – har av tidningen Nya Åland blivit utsedd till ”Dagens ålänning”. Förra helgen ägnade Hallandsposten sex sidor åt Susannes kommande löpning. Även Kvällsposten och Radio Halland har intervjuat Susanne.
Den 9 april inleder Susanne – som tagit tjänstledigt från sitt arbete som sjuksköterska fram till den 15 juli – sitt livs löparäventyr.
– Jag är laddad, säger hon.

Fotnot: Susanne Johansson kommer fortlöpande att lämna rapporter till Marathon.se om löpningen genom Europa.

Mer om Susanne springer genom Europa