Susanne har passerat Pyrenéerna

Ut ur tunneln och in i Frankrike. Susanne Johansson har passerat den högsta punkten på vägen över bergskedjan Pyrenéerna.

Efter att ha passerat bergskedjan Pyrenéerna har Susanne Johansson nu kommit till Frankrike på sin 400 mil långa löpning genom Europa.
– Nu springer vi genom jordbruksbygd med hus utspridda i landskapet. Jag har hittat smultron vid vägkanten, berättar Susanne.

Jag växlar mellan mellan två olika modeller skor. Eftersom skorna är lite olika uppbyggda blir belastningen på fötter och leder olika. Jag tror att det minskar risken för skador.

I onsdags avverkade Susanne och Rune Larsson Pyrenéerna som utgör gränsen mellan Spanien och Frankrike. Det blev inte en lika krävande etapp som när de passerade bergskedjan Sierra de Guadarramas två veckor tidigare.
Nu var vädret var bättre och stigningen inte lika kraftig.

– Den första milen var ganska lätt. Det var varmt och skönt, men sedan följde 20 km där det gick rejält uppför, berättar Susanne.
– Sammanlagt hade vi en stigning på 900 m. Det blev kallar ju högre upp vi kom, och vi hade ganska mycket motvind.
– Vi var inte uppe på upp vid vägens högsta punkt – 1 573 meter över havet – förrän klockan fem. Det var senare än vad vi hade räknat med.
– Gränsen mellan de två länderna var inne i en tunnel. När vi sprang in i tunneln var vi i Spanien, när vi kom ut var vi i Frankrike.

Helt öde uppe på berget
– Vi hade bestämt oss för att klämma berget på en dag. Det var helt öde där uppe, inga hus, inga vägskyltar och inga träd. Vi hade ingen möjlighet att övernatta eftersom det var så kallt och det blåste så mycket att tältet antagligen hade gått sönder.

– Första milen utför var jobbig. Vi fick bromsa så mycket att handbromsen på Gudrun (den babyjogger där Susanne och Rune har all sin utrustning) gick sönder.
– Ju längre ned vi kom, ju varmare blev det vilket var skönt.
– Klockan halv åtta på kvällen var vi framme i den första byn på franska sidan. Där fanns det ett tvåstjärnigt hotell som vi tog in på.
– Vi hade bara ätit några smörgåsar på hela dagen så vi var jättehungriga.
– För att fira att vi tagit berget drack vi en flaska vin till kvällsmaten. Sedan somnade jag snabbt. Ögonen bara ramlade ihop.

De två senaste dagarna i Gascogne-distriket i sydligaste Frankrike har bjudit på varmt väder och behaglig löpning med långa sköna utförsbackar.
– Vi har sett flera klara bäckar med laxtrappor. Alla som gillar att fiska måste trivas här.
– I värmen har det varit härligt att kunna bada i bäckarna.

Krisen är avklarad
Nu är Susanne och Rune fyllda av optimism, men för en vecka sedan var det kris. Rune hade överansträngt ena foten i de krävande stigningarna uppför bergskedjan Sierra de Guadarramas. Han hade så ont att de tvingades vila i torsdags och fredags förra veckan.
Sedan följde två dagar då Susanne och Rune gick hela vägen.
I måndags provade de på att springa sista milen och Rune kände inte av något i foten. Därefter har det inte varit några problem:
– Rune fick slita hårt i Pyrenéerna eftersom jag inte orkar med Gudrun när det går brant uppför. Jag var orolig för foten, men Rune kände inte av något, berättar Susanne.

Under torsdagen avverkade de två 65 km vilket är den näst längsta dagsetappen så här långt. På fredagen – den 6 maj – hade Susanne och Rune avverkat 141 mil sedan starten i Mont Gordo i sydligaste Portugal den 10 april. 141 mil på 27 dagar innebär i snitt 5,2 mil per dag trots de två vilodagarna och trots passering av tre bergskedjor.
När löpningen började var planen att springa i snitt fem mil per dag. Det har alltså Susanne och Rune gjort nu när de avverkat drygt en tredjedel av distansen från Monte Gordo till Halmstad.

Växlar mellan två par skor
Susanne har med sig två par Asics-skor i olika modeller som hon använder:
– Jag växlar mellan de två paren vilket har fungerat mycket bra. Eftersom skorna är lite olika uppbyggda blir belastningen på fötter och leder olika. Jag tror att det minskar risken för skador.

Efter att tidigare ha haft problem med både mineralbrist och med orienteringen har Susanne och Rune nu utökat sin utrustning:
– Vi hittade mineral-tabletter i ett apotek i Spanien och vi har fixat nya kartor i en bokhandel.
– I Spanien hade vi kartor med en skala 1/1 000 000. Nu har vi karor i skala 1/200 000 där alla de små vägar som vi springer på är utmärkta.

• Tidigare artiklar om Susannes löparäventyr:

Susanne njuter av det vackra landskapet och av alla blommor längs vägen.

Mer om Susanne springer genom Europa