Checklista för Tjejmilen (och andra lopp)

Vad ska jag äta och dricka - och vad har jag glömt?
Det drar ihop sig till tävling. Det är nu vi kan ta hjälp av en riktigt rutinerad löpare som vet exakt hur man förbereder sig. Lisa Blommé, som vann Tjejmilen i fjol, ger tio konkreta tips att tänka på före, under och efter Tjejmilen. Råd som även fungerar i andra lopp.


För mycket av det goda

Undvik att äta ett par timmar innan start. Hotellfrukostar är fantastiska och det kräver verkligen sin kvinna att hålla fingrarna i styr samma morgon som loppet.
Att ställa sig proppmätt på en startlinje är att göra sig själv en grov otjänst. Så var hård mot dig själv och ät istället en så normal frukost som möjligt, ungefär vid 8-9-tiden, och ta möjligen med nån liten lättsmällt produkt som du kan äta ifall det skulle krisa innan start. Välj något som du vet inte strular till det för din mage.
Själv föredrar jag att tävla när jag känner mig lite, lite hungrig – då verkar jag springa som bäst!

Drick inte mer än vanligt (vatten)

För mycket vätska och du riskerar att uppleva ett ”hela havet stormar” inombords. Drick som du brukar göra och fyll på med vätska vid de kontroller som finns längs banan. Ta gärna en extra mugg vatten efteråt också, och märker du att du svettats rejält kan lite sportdryck vara bra.

Tävla i splitternya prylar

INTE en bra idé. 10 kilometer är ingen jättelång distans, men nya och oprövade saker kan ställa till med en hel del oönskade besvär. Ge de gamla grejorna en chans även på tävlingsdagen så kan du byta till de nya efteråt, om du nu investerat i coola grejor vid nummerlappsutdelningen.

Tävlingsstassen

Det är väldigt vanligt att folk pälsar på sig på tok för mycket och således känner sig överhettade under loppet. Tänk som så att det är okej att vara lite kall vid starten, för sedan springer du ju dig ändå varm.
Vill du inte frysa lite innan start så kan det vara bra att ta med sig någon gammal utsliten t-shirt eller tröja som du kan slänga bort så fort du kommit igång och börjat få upp värmen.

Väskor och värdesaker

Det går att lämna in värdesaker hos arrangören, men tänk på att det kan ta lång tid att få tillbaka grejorna. Allra bäst är nog att lasta på familj och vänner om man kan.
Torra kläder att ta på efteråt är viktigt, inte minst för att det ska bli en trevlig helhetsupplevelse.

Kroppen bestämmer

När man förbereder sig för start frigörs ämnen i hjärnan/kroppen som gör att kroppen försöker tömma sig på så mycket som möjligt. Så oavsett om magen varit samarbetsvillig under morgon­kvisten eller inte, får man med största säkerhet bita i det sura äpplet och besöka toaletten före start.
Tjejmilen är förvisso mycket generös på bajamajsfronten, men 25 000 deperata löpare är tufft att hantera oavsett. Toapapper är därför en rätt bra grej att stoppa på sig innan man lämnar tryggheten i hemmet eller på hotellet.

Kramp

Kramp kan lätt göra livet till ett litet helvete. Ta magnesium i förebyggande syfte om du vet med dig att du ligger i riskzonen. Andra alternativ är att sakta ner (sker automatiskt) och stretcha den aktuella muskeln, eller släpa dig vidare till närmsta läkartält (finns vid start och mål samt vid varje vätske­kontroll) där de kommer att ta emot med öppna armar.

Skavsår och andra otrevligheter

Skavsår borde inte vara något större problem på en sträcka som 10 km. Men för att ta det säkra före det osäkra kan eventuella obehag enkelt undvikas genom att man smörjer in aktuella områden (även fötterna och under armarna) med vaselin eller någon annan kräm/talk som minskar friktion.
Efter 2,5 km finns en servicestation för löpare som fått problem med skavsår.

Spara på krafterna

I ett lopp som Tjejmilen är det extremt mycket folk, (särskilt under den första delen av loppet kan det bli trångt) och ibland kan man inte springa så fort som man gärna skulle vilja.
I stället för att drabbas av panik och börja tokkryssa mellan folk, är det bättre att ta det lugnt, ligga bakom och köra om när möjlighet ges. Var smart och spara på krafterna så att du kan springa snabbare på slutet istället när du rimligen borde ha fritt fram (och det är mycket folk som tittar på).
För att Tjejmilen ska fungera bra för alla så är det viktigt att du startar i en grupp som passar den fart du planerat att hålla. Startar du för långt fram och sedan inte kan hålla rätt tempo förstör du för andra som får problem att springa om dig.

Några ord ifall det inte går som man tänkt sig

Det är mycket att tänka på, och det är inte alltid det går som man vill. Oavsett hur årets Tjejmilen utspelar sig tycker jag att du ska fortsätta försöka och experimentera. Till slut hittar du vad som passar bäst för just dig och det inkluderar allt från när det är bäst att gå upp på morgonen till vad, eller ens om, man ska stoppa något i munnen under ett lopp på 10 kilometer.
Och skulle det vara så illa att du trots åratal av envetet experimenterande fortfarande inte fått kläm på saker och ting så får du helt enkelt lära dig att tycka om utmaningen i sig själv. För kom ihåg; det är de små sakerna som gör skillnaden – och att våga utmana sig själv och uppskatta livet oavsett hur det går är två av dem!

Mer om Tjejmilen 2009