Guiden till Tjejmilen

På söndag går startskottet för den 26:e upplagan av Tjejmilen. Sveriges största evenemang för kvinnor har i år 25 914 anmälningar vilket är ett par hundra fler än 2008.

Deltagarna representerar i år 22 nationer; Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Polen, Tjeckien, Tyskland, Storbritannien, Irland, Holland, Belgien, Luxemburg, Frankrike, Schweiz, Österrike, Italien, Grekland, USA och Kanada.
Finland är näst största nation med 303 anmälda.
Drygt 2 000 ställde upp när loppet genomfördes för första gången 1984. Premiären blev mycket lyc­kad, och sedan ökade intresset snabbt.

1 681 Tjejmilen Kvartetter anmälda

Tjejmilen Kvartetten är ett uppskattat inslag i Tjejmilen. Hela 1 681 lag/grupper med fyra löpare är anmälda.
Tanken med Tjejmilen Kvartetten är att det känns mer inspirerande att vara några stycken när man ger sig ut på en jogging­runda eller när man tävlar. Därför kan det vara kul att samla ihop fyra Tjejmilen-deltagare och bilda en kvartett.
26 % av de anmälda – eller totalt 6 724 – i årets Tjejmilen är anmälda via Tjejmilen Kvartetten och deltar därmed i utlottningen av 100 lagpriser, b.la. resa för hela laget till ett tjejlopp i New York.

Tjejmilen visade vägen

När Tjejmilen hade premiär den 19 augusti 1984 var det samtidigt premiär för en helt ny form av idrottsarrangemang i Sverige. Tävlingsmomentet tonades ned. I Tjejmilen skulle inte deltagarna tävla mot varandra utan mot sig själva.
Idén till Tjejmilen kommer från Danmark där Köpenhamnsklubben Sparta i början av 80-talet startade Kvindeløbet.
Före Tjejmilen var det männen som dominerade i svenska löpartävlingar. Herrklassen var alltid störst och viktigast. De kvinnliga deltagarna kom i andra hand.
Tjejmilen satte kvinnorna i centrum och loppet blev direkt en succé. Drygt 2 000 deltog i premiären 1984. Intresset ökade sedan snabbt till både 10 000, 20 000 och 30 000 anmälda.
Tjejmilen fick en rad efterföljare, t.ex. Vår Ruset som idag är Europas största löparserie. Allt detta ledde till att intresset för löpning och jogging ökade kraftigt bland kvinnor.
1983 var det knappt 10 000 kvinnor som ställde upp i svenska långlopp. 26 år senare är siffran drygt 300 000. 2007 var 10 av landets 16 största löpartävlingar rena kvinnolopp.
Det är inte enbart i Sverige som Tjejmilen visat vägen. Genom åren har det kommit studie­delegationer från en rad länder till Stockholm för att studera löparfesten på Gärdet och Djurgården.
Även andra idrotter har tagit efter Tjejmilen. Tjejvasan och Tjejvättern är exempel på tävlingar som startats med Tjejmilen som förebild.
Men originalet är nummer ett! Tjejmilen är fortfarande landets största idrottsevenemang för kvinnor.

Vacker och lättlöpt bana runt Djurgården

Tjejmilen avgörs på en vacker och lättlöpt bana runt Gärdet och Djurgården. Start och mål vid Filmhuset. Löparna springer förbi Djurgårdsbrunns Värdshus och följer sedan Djurgårdsbrunnskanalen. Banan passerar Blockhusudden, Rosendals Slott och Nordiska Museet. Underlaget är asfalt och grus. Det tyngsta partiet är backen vid 7 km.
Distansen är 10 000 m. Banan är kontrollmätt av Svenska Friidrottsförbundets banmätare Micke Hill. Längs banan finns fyra vätskekontroller.
Utförlig beskrivning av banan finns på Tjejmilens hemsida www.tjejmilen.se

Nio startgrupper – första start kl 12.00

Tjejmilen har nio startgrupper. De två första startgrupperna är reserverade för de bästa löparna i Tidtagning-klassen. Alla deltagare i Fun Run samt övriga deltagare i Tidtagning-klassen väljer själva lämplig startgrupp. Första start är kl 12.00. Sista grupp startar kl 13.10.

Tidtagning för 12 392 löpare

Deltagarna i Tjejmilen får välja om de vill springa i Fun Run (ingen tidtagning) eller i Tidtagning- klassen. 12 392 har valt Tidtagning-klassen och 13 522 Fun Run. Det innebär att 48 % av de 25 914 anmälda vill ha sin tid registrerad. Det är den högsta siffran i loppets historia. I fjol valde 11 467 Tidtagning-klassen, året före 9 277.
Deltagarna i Fun Run-klassen kontrollerar själva sluttiden på de klockor som finns vid målet.

Hässelby SK och Spårvägens FK arrangerar

Tjejmilen arrangeras av Sveriges två främsta friidrotts­klubbar; Hässelby SK och Spår­vägens FK. Klubbarna svarar också för löpartävlingar som Stockholm Marathon, Minimaran, Vår Ruset, Stockholm Halvmarathon och Bellman­stafetten samt friidrottsgalan GE Galan.
Fakta om deltagarna i Tjejmilen

Mer om Tjejmilen 2009