Isabellah vann och sparade krafterna för Tjejmilen

– Jag sparade krafterna. Jag känner mig i väldigt bra form, så det är ingen fara med att springa i morgon, säger Isabellah Andersson efter att ha vunnit 5 000 m i sin landslagsdebut.
Det blev som väntat en trippelseger när damernas 5 000 m i Finnkampen avgjordes i duggregn inför glest besatta läktare på Ullevi i Göteborg.

För den svenska trion var loppet tänkt som en uppvärmning inför Tjejmilen i Stockholm på söndagen, men Ida Nilsson – som var tvåa i mål – tvingades ändra sina planer när Ulrika Johansson skadade sig på 3 000 m hinter.
Ida får nu ta Ulrikas plats på 1 500 m på söndagen och missar därmed Tjejmilen.

Strax efter kl 21 på lördagskvällen – 15 timmar före starten för Tjejmilen – satte sig Isabella Andersson och Lisa Blommé, som vann Tjejmilen i fjol, i en minibuss för färd mot Stockholm.

5 000 m i Finnkampen blev en lätt match för svenskorna som växeldrog och tidigt sprang ifrån sina finska motståndare.
Isabellah Andersson vann loppet på 16.09,28 före Isa Nilsson 16.10,39 och Lisa Blommé 16.14,82. De tre svenskorna har alla sprungit betydligt snabbare tidigare i år.
– Det var ett bra lopp. Vi hjälpte varandra, säger Isabellah Andersson.
– Loppet tog inte så mycket på krafterna. Det var bara sista kilometern som gick fort.

Lisa Blommé tvingades släppa när hon fick känning av håll två varv från mål.
– Jag kollade med de andra om vi kunde fortsätta och mysspringa, eller om dom ville köra på som vi kommit överens om att göra på slutet, berättar Lisa.

Lisa är van att dubblera Finnkampen och Tjejmilen. I fjol vann hon först 5 000 m i Finnkampen och sedan Tjejmilen.
– Det är benen, vaderna och hälsenorna som tar stryk i ett lopp som det här. Jag kommer nog inte att vara jättepigg i benen i morgon.

Mer om Tjejmilen 2009