Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Sömn och aktiv avslappning

Precis som man lägger upp en träningsskiss kan man även förebygga trötthetsproblem genom att planera aktiva avslappningsmetoder.

Om du till exempel brukar ha svårt för att genomföra ett tänkt träningspass för att arbetsdagen blivit för lång och slitig kan du behöva en andhämtningspaus för att inte träningen, som från början var något som du såg fram emot, ska bli ytterligare en stressfaktor. Kilen mellan jäktandet och träningen kan bestå av lek med barnen, en promenad med hunden, att förbereda middagen. Gör alltså något aktivt men inte mentalt betungande. Lägg dig däremot inte i soffan eller sängen!

Var också medveten om dina egna reaktioner för att inte köra slut på dig. Om du har svårt att koncentrera dig, men desto lättare för att bli irriterad är det definitivt dags att ta en paus från jobbet.

Den som har problem med att somna om nätterna kan lägga in en liknande aktiv paus för att inte få ännu större bekymmer i en ond spiral mot utbrända marker. Grubbla inte över dagens stora irritationsmoment, fundera inte fram vad du skulle ha sagt eller skrivit. Stäng av hela det tankemönstret. Analysera inte heller till leda tränings- och tävlingsinsatser som gått under förväntan, låt framför allt bli att straffa dig själv och känna dig undermålig.

Lista i stället - när du ännu inte har lagt dig! – vad som gick fel och hur det kan förändras, koncentrera dig sen på det som fungerade bättre och släng den förra listan. Övergå till något annat som att läsa, lyssna på musik, titta på tv – gå sen och lägg dig. Bannlys tv och arbete från sovrummet!

Att ligga till säng är tillräckligt för att kroppen ska återhämta sig. Sömnen är nödvändig för den psykiska och emotionella uppladdningen. Den trötte löparen som har sovit för dåligt skulle kunna prestera bra rent fysiskt, det är bara drivkraften som har sjunkit.