Första hjälpen på tävlingsdagen

Saker kan gå snett på tävlingsdagen. Men oftast kan man göra någonting åt det. Lisa Blommé listar några fallgropar på vägen mot målet - och ger tips på hur man undviker dem.

För mycket av det goda på hotellfrukosten
Det är onekligen lätt hänt att man äter sig proppmätt när man har chansen att gotta sig i en fantastisk hotellfrukost. Man gör sig dock en rejäl otjänst om man inte kan hålla fingrarna i styr. Ät därför aldrig mer än du gör i vanliga fall, och helst så likt vardagsfrukosten som möjligt. Ge dig själv ca 3h att smälta frukosten, då bör du hinna med ett toabesök på hemmaplan innan du gasar iväg till starten.

Druckit (vatten) som en fisk innan start
Symptomen brukar bli att magen kluckar oskönt och det känns som hela havet stormar inombords. Förutom att det är jäkligt obehagligt är det ingen fara och det är bara att springa sig igenom eländet. Men för att undvika att detta sker i första hand gäller det att dricka lagom… (fantastisk bra ord som inte säger ett dugg!) och se till att man har mat i magen. Fyll på med ca två deciliter vatten varje timme från det att du vaknar till dess att starten går. Dricker du te eller kaffe är det bra om du tar ett extra glas vatten.
Kroppen bestämmer sig akut för att lätta på alla möjliga tryck innan start
När man förbereder sig för start frigörs ämnen i hjärnan/kroppen som gör att kroppen försöker tömma sig på så mycket som möjligt. Så har inte magen varit samarbetsvillig på morgonkvisten får man med största säkerhet bita i det sura äpplet och pipa upp i skogen innan start (köerna till bajamajorna brukar nämligen vara oändliga). Toapapper är därför en rätt bra grej att stoppa på sig innan man lämnar tryggheten i hemmet/hotellet. Fast stenar eller pinnar är bättre för miljön!

Nödig under resans gång
Skiter det sig efter start och man bara måste gå, så rekommenderar jag att man försöker hålla sig tills det åtminstone ges möjlighet att slinka in på en restaurang eller dyl. I värsta fall kan man ju alltid hitta en buske att gömma sig bakom.

Blåsor i 390
Håll ut till nästa vätskekontroll (var 3-5km), där finns det sjukvårdare som kan ge dig ett skavsårsplåster. De fixar och du kan passa på att vila lite!

När orken börjar tryta
Ett symptom som brukar härstamma från att energidepåerna börjar ta slut. Försök peta i dig nåt ätbart vid nästa vätskekontroll samt fyll på med lite sportdryck.

Undvik att bli överhettad
Att hålla sig sval är A & O under ett lopp. Skydda dig gärna med en keps med bra andningsförmåga, samt häll lite vatten på huvudet vid varje vätskestation. Att ta en blöt svamp och pressa mot nacken brukar också hjälpa. Annars är det viktigt att hela tiden dricka, även om du inte känner dig törstig!

Konstiga skav
I långlopp kan man få skavsår på de mest oväntade ställen. Obehaget kan dock enkelt undvikas genom att man smörjer in aktuella områden (även fötterna) med vaselin eller nån annan kräm som minskar friktion.