Ta det lugnt när du byter underlag

Ena dagen är det blidväder skogstig och mjukt underlag. Andra dagen är det minsugrader och träningspasset går på frostbiten asfalt. Under vintern tvingas löpare byta underlag ofta.
- Var försiktig vid övergångarna, manar maratontränaren Anders Szalkai.

Förutsättningarna för löpträning är olika beroende på var man bor i Sverige. Medan löpare i Sverige utnyttjar den ljumma vintern kämpar några löpare i norr i snön.
- Jag tror att det är viktigt att tänka på att just själva övergången från snö till asfalt och sedan asfalt till mjukt underlag kan vara lite vansklig, menar Marathon.se tränare Anders Szalkai.

Alla små förändringar medför en liten risk att bli överbelastad. Det är vanligt med benhinneproblem etc. Receptet för att undvika skador är att ta det försiktigt i övergångarna.
För en löpare som har sprungit mycket i snö under vintern ger Szalkai följande råd:
- När det blir asfalt igen tycker jag kanske att du ska lägga in en lugnare vecka/veckor som övergångsfas; och sen när det blir isfritt på mjukt underlag tycker jag du ska hålla kvar vid några asfaltspass och smyga in mjukt underlag i en övergångsperiod.

Marathon är ju asfalt, men om du föredrar mjukt underlag kan du med fördel köra det mesta där tycker Anders Szalkai.
- Om du väljer att köra mycket av din distans på mjukt underlag ska du försöka köra relativt kuparat på huvudpassen. Då når du "skonsammare slagträning" för benen än om du kör allt på asfalt, men ändå bra "asfalteffekt för benen inför maran.

Träningsprogrammen på Marathon.se räknar ofta passen i kilometer. Under vintern kan det vara läge att försöka översätta kilometerna i tid istället.
- Tidsfaktorn är mer avgörande på icke optimalt underlag; dessutom kan ett lätt distanspass bli mer åt det hårda hållet om man ska köra i ex lite djupare nysnö; så det får man tänka på i sin träningsplanering, förklarar Anders Szalkai.